Το έργο εκτελείται από τα στελέχη της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης της Ελληνικό Μετρό, στο πλαίσιο των αποκαταστάσεων των επιφανειακών χώρων που είχαν καταληφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.
«Είναι αλήθεια και όλη η πόλη το γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης είχαμε πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου για να στήσουμε εργοτάξια και να κατασκευάσουμε τους δύο σταθμούς που βρίσκονται στοn χώρο του, δηλαδή το Σιντριβάνι και το Πανεπιστήμιο. Είχαμε αναλάβει την υποχρέωση, μετά την ολοκλήρωση του μετρό, να παραδώσουμε τους χώρους που είχαμε χρησιμοποιήσει στην αρχική τους κατάσταση ή ακόμη και να προχωρήσουμε σε ένα ισχυρό ρετουσάρισμά τους», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο υποδιευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Νίκος Δένης.
Ετσι, κάτω από αυτό το πρίσμα, πριν από λίγους μήνες, τα συνεργεία έπιασαν δουλειά, ξηλώνοντας την παλιά -και για πολλούς αντιαισθητική- κεντρική πύλη του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας και άρχισαν την αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου.
Η νέα κεντρική πύλη σχεδιάστηκε με στόχο να αναβαθμίσει την αισθητική και λειτουργική εικόνα του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών, των καθηγητών και των επισκεπτών. Η κατασκευή περιλαμβάνει σύγχρονα υλικά και αρχιτεκτονικές γραμμές που εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα του πανεπιστημιακού χώρου, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα.
Σύμφωνα με τα σχέδια της Ελληνικό Μετρό, κατασκευάστηκαν δύο μεγάλες νησίδες στην κεντρική πύλη εισόδου/εξόδου του Ιδρύματος. Στρώθηκε νέο οδόστρωμα, αλλάχθηκαν τα πεζοδρόμια, θα δημιουργηθούν καθιστικά πεζούλια και παγκάκια, έχει προβλεφθεί θέση στάθμευσης λεωφορείου, θα γίνει νέο σημείο ελέγχου αυτοκινήτων και πεζών με μπάρες τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο, θα κατασκευαστεί νέο φυλάκιο για τους άντρες της ασφάλειας του Ιδρύματος και θα τοποθετηθεί νέος φωτεινός σηματοδότης, ο οποίος δεν θα δημιουργεί μποτιλιάρισμα τις ώρες αιχμής.
Επίσης, στην πρώτη νησίδα θα δεσπόζει ένας στύλος σε σχήμα «Π» από σκυρόδεμα και με μαρμάρινη επένδυση, στην κορυφή του οποίου θα τοποθετηθεί μεγάλη πινακίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα «ζωής». «Η αποκατάσταση των επιφανειακών χώρων περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από την πύλη, με τη δημιουργία πράσινων ζωνών και φωτισμού.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΗΣ: ΕΡΓΟ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Οι εργασίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και στη δημιουργία ενός πιο φιλόξενου και λειτουργικού περιβάλλοντος», τονίζει ο κ. Δένης. Οπως είπε, «η Διεύθυνση Θεσσαλονίκης της Ελληνικό Μετρό, σε συνεργασία με τις αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν ένα έργο υψηλής ποιότητας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Η νέα πύλη δεν αποτελεί μόνο μια πρακτική λύση, αλλά και ένα σύμβολο της συνεργασίας και της δέσμευσης για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη ριζική ανακαίνιση της κεντρικής πύλης, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς, ενισχύοντας την ασφάλεια και την άνεση των χρηστών. Κατά κοινή ομολογία, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ενισχύσει τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την πόλη, προσφέροντας μια σύγχρονη και λειτουργική είσοδο/έξοδο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επισκεπτών.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πάπας Φραγκίσκος: Η τελευταία μέρα του – Τι είπε στο νοσηλευτή του – Πώς «αποχαιρέτησε» – Αποκαλύψεις από το Βατικανό
- Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ΑΜΕΑ: Ποιοι οι δικαιούχοι, πότε θα το πάρουν
- Κέιτ Μίντλετον-Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αποκάλυψαν πού θα γιορτάσουν την επέτειο των γάμων τους
- Θεσσαλονίκη: Αλληλομηνύθηκαν με αφορμή τις… ακαθαρσίες ενός σκύλου – Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελέας
- Μέτρα στήριξης: Ποιοι θα πάρουν επιστροφή ενοικίου και ποιοι συνταξιούχοι το επίδομα των 250 ευρώ – Ολα τα εισοδηματικά κριτήρια