Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εάν ο δείκτης αναπαραγωγής κρουσμάτων αυξηθεί από 0,97 που ήταν προχθές στην επικράτεια σε 1,1, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ξεπεράσει τους 1.000 τον Μάιο. Εάν διατηρηθεί στο 1 μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση στους 700 διασωληνωμένους ενώ εάν πέσει λίγο, στο 0,8, οι διασωληνωμένοι μπορεί να υποχωρήσουν και στους 200.
Αυτό είναι και το στοίχημα της τελευταίας φάσης της πανδημίας: να αναχαιτισθεί η αναπαραγωγή της νόσου. Δεν κρίνεται μόνο η ευστάθεια του συστήματος Υγείας, όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία εάν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι στους 1.000, αλλά και η πορεία της οικονομίας. Πλησιάζουμε προς την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με επιδημιολογικούς όρους βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από την Πορτογαλία, που ξεπέρασε το τρίτο κύμα, το οποίο είχε σαρώσει τη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.
Η Ελλάδα πρέπει από τα τέλη Μαΐου να εκπέμπει μηνύματα ασφάλειας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, αλλά εάν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο Τσιόδρα, το πλήγμα στην εικόνα της χώρας θα είναι μεγάλο.
Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν τώρα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας δίνοντας «ανάσες» στο ΕΣΥ και ενισχύοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου. Τήρηση των μέτρων, αστυνόμευση για τις παραβάσεις, εντατικοποίηση των τεστ και σαφές μήνυμα προς όλους ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μπροστά μας.
Το εμβόλιο είναι το μοναδικό ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας. Ωστόσο ο ιός κυκλοφορεί με υψηλότερες ταχύτητες από τους εμβολιασμούς, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή τη Χιλή, όπου το 30% των πολιτών έχει εμβολιασθεί αλλά η χώρα ζει ένα τεράστιο κύμα κορονοϊού με χιλιάδες νοσηλείες.
Παράδειγμα πρέπει να γίνει το Ισραήλ, που άνοιξε με ασφάλεια δραστηριότητες έχοντας εμβολιάσει σχεδόν το 50% του πληθυσμού.
Η κόπωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη τήρηση των μέτρων ή την ελαστικοποίησή τους. Η χαλάρωση κοστίζει ακριβά σε απώλειες και υπονομεύει παράλληλα την οικονομική ανάκαμψη. Τα μηνύματα του κ. Τσιόδρα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους ώστε να μη θεωρηθούν «μακάβρια ρουτίνα» οι 70-80 νεκροί ημερησίως και η αύξηση των διασωληνωμένων.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Ο επενδυτικός όμιλος της ING εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ολα δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο η ύφεση θα είναι βαθιά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν η Ελλάδα είχε καταγράψει ανάπτυξη σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ και το δεύτερο τρίμηνο οι επιδόσεις θα είναι χαμηλές.
Σύμφωνα με την ING, η ανάπτυξη στη χώρα μας το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους θα είναι 6,7%, 7,8% και 7,9% αντίστοιχα, όταν για την ευρωζώνη θα είναι 12,2%, 1,5% και 3,5%. Η εκτίμηση της ING είναι ότι ένα σημαντικό μέρος από τις υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της πανδημίας, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, θα εισρεύσει σταδιακά στην οικονομία, ενισχύοντας την ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες και δεν θα έχουμε νέα επεισόδια στην περιπέτεια του κορονοϊού.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr