Η απόφαση του λιμενάρχη, Παναγιώτη Μαριδάκη, που ελήφθη εν γνώσει της δημοτικής Αρχής και δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον ναυτιλιακό και τουριστικό κλάδο, με αρνητικές επιπτώσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό και τους επαγγελματίες που εξυπηρετούνται από την περιοχή, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των διακοπών του Πάσχα.

Καταγγελίες
Σύμφωνα με καταγγελίες από την Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), το Λιμεναρχείο έκοψε δεκάδες ρεμέντζα, ενώ -άγνωστο πώς- κόπηκαν και δέστρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγκυροβολήσουν θαλαμηγοί την ώρα, όμως, που άλλα επαγγελματικά σκάφη, κυρίως νερουλάδικα και οι γνωστές «παντόφλες», δεν εμποδίζονται να δέσουν από την απόφαση του λιμενάρχη. Μια απόφαση η οποία πάρθηκε, μεταξύ άλλων, για την «ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της πρόληψης και της αποφυγής ατυχημάτων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή του παλαιού λιμένα της νήσου Σπετσών, λόγω του περιορισμένου χώρου εντός αυτού».

Οπως αναφέρεται, αποφασίστηκε η «απαγόρευση πρόσδεσης στα ναύδετα (77 ρεμέντζα) στο παλαιό λιμάνι Σπετσών του Δήμου Σπετσών, κάθε είδους σκάφους, ανεξαρτήτως σημαίας και τεχνικών χαρακτηριστικών». Από την απαγόρευση δεν επηρεάζεται, όπως αναφέρεται, η διέλευση Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίων, Ε/Γ-Τ/Ρ θαλάσσιων ταξί και σκαφών αναψυχής. Για τους παραβάτες, προβλέπεται υπαγωγή στις αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες ενός νόμου του 1974 (του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε από το Ν.Δ. 187/1973) κατά την ισχύουσα νομοθεσία ανεξαρτήτως από τις τυχόν συντρέχουσες συνθήκες.
Υποδομές
Αν και ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί αναπτυξιακό βραχίονα για την ελληνική οικονομία, ωστόσο χρειάζεται να γίνει ή αν θέλετε να συνεχιστεί μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών. Ετσι, τον Ιούνιο του 2019 το νησί απέκτησε master plan, προκειμένου να αναβαθμιστεί το παλιό λιμάνι και όχι μόνο, αφού οι Σπέτσες κάθε χρόνο υποδέχονται και φιλοξενούν περί τα 5.000 τουριστικά και επαγγελματικά σκάφη, διαφόρων κατηγοριών και μεγεθών. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι από τις διακοπές του Πάσχα και καθ’ όλη τη θερινή σεζόν ονόματα του εγχώριου και διεθνούς επιχειρηματικού γίγνεσθαι επισκέπτονται το νησί της Μπουμπουλίνας με τις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς να μαγνητίζουν τα βλέμματα είτε δένουν μπροστά στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» είτε στο παλιό λιμάνι. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής άνθρωποι που γνωρίζουν, το master plan του λιμανιού, που υποτίθεται ότι θα αναβάθμιζε τις λιμενικές υποδομές και θα έθετε ένα σαφές πλαίσιο διαχείρισης, βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα, λόγω γραφειοκρατίας. Και δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το πότε θα ενεργοποιηθεί, ποιες νέες υποδομές θα δημιουργηθούν και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το παλιό λιμάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παλιό λιμάνι μπορούσαν να δέσουν τουλάχιστον 50 θαλαμηγοί, ενώ μετά την απόφαση του λιμενάρχη μπορούν να δέσουν 10 με 13! Την ώρα που με αυτήν την απόφαση χάνονται χρήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μία θαλαμηγός, ανάλογα με το μέγεθός της, αφήνει στο νησί, δηλαδή στο Λιμενικό Ταμείο, στις επιχειρήσεις (εστίαση, ένδυση, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) και κατ’ επέκταση και στον δήμο, σημαντικά ποσά ημερησίως.
«Στο απροχώρητο…»

«Με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει και το Πάσχα να σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν, η κατάσταση στις λιμενικές υποδομές των Σπετσών παραμένει ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη, με τη δημοτική Αρχή να αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που έχουν ανακύψει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την κατάφωρη άνιση μεταχείριση μεταξύ των σκαφών αναψυχής και των νερουλάδικων ή των “παντοφλών”. Για ποιον λόγο τα σκάφη αναψυχής αποκλείονται από την ασφαλή πρόσδεση στο παλιό λιμάνι, τη στιγμή που για τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων διατηρούνται κανονικά οι υποδομές; Το τουριστικό προϊόν των Σπετσών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον θαλάσσιο τουρισμό και τους επισκέπτες υψηλού επιπέδου που φέρνει στο νησί. Πώς περιμένουν να διατηρηθεί η ελκυστικότητα του προορισμού όταν δεν διασφαλίζουν ούτε τις βασικές υποδομές για την πρόσδεση των σκαφών;
Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου και κανένα από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Οι Σπέτσες, ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, κινδυνεύουν να βρεθούν απροετοίμαστες, με ένα λιμενικό σύστημα υποστελεχωμένο και μια σειρά προβλημάτων που όχι μόνο δυσκολεύουν την καθημερινότητα των επισκεπτών και των επαγγελματιών, αλλά απειλούν άμεσα την ασφάλεια στη θάλασσα. Αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το μέλλον του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού. Καθώς πλησιάζει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, είναι αδιανόητο ένας προορισμός του βεληνεκούς των Σπετσών, που αποτελεί πρώτη επιλογή για VIP επισκέπτες από όλο τον κόσμο, να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Θα γίνουν, επιτέλους, οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε το νησί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επισκεπτών του; Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές πριν από το Πάσχα και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου; Ή θα συνεχιστεί η αδράνεια εις βάρος της εικόνας και της οικονομίας του νησιού; Οι Αρχές και οι υπηρεσίες καλούνται να δώσουν άμεσα απαντήσεις και, κυρίως, να λάβουν επιτέλους μέτρα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, Γιώργος Βάλλης.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ευγενία Φραγγιά: «Δεν επηρεάζεται η επισκεψιμότητα»
Μετά την απόφαση του λιμενάρχη που δημιούργησε κρίση στο παλιό λιμάνι του νησιού η δήμαρχος Σπετσών, Ευγενία Φραγγιά, που επίσης προΐσταται και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στην τελευταία ανακοίνωσή της μέσω Δελτίου Τύπου στο facebook ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πρόσφατη απόφαση για την απομάκρυνση των 77 ιδιωτικών ρεμέντζων από το λιμάνι (που είχαν τοποθετηθεί αυθαίρετα, χωρίς άδεια και χωρίς μελέτη) δεν επηρεάζει σε τίποτα την επισκεψιμότητα του παλιού λιμανιού και την ελεύθερη πρόσβαση και πρόσδεση/παραμονή σε αυτό των σκαφών αναψυχής. Ηταν μια απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (όχι του δήμου ή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) που λήφθηκε υποχρεωτικά, εφόσον τα συγκεκριμένα ρεμέντζα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τοποθετηθεί νόμιμα. Ασφαλώς, λόγω της απόφασης περί απομάκρυνσης των ρεμέντζων το Λιμεναρχείο Σπετσών αποφάσισε την απαγόρευση της πρόσδεσης σε αυτά (όσο παραμένουν και μέχρι να απομακρυνθούν), με γνώμονα την ασφάλεια των σκαφών και την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Ο Δήμος Σπετσών και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν έχουν αρμοδιότητα σε τέτοιες αποφάσεις, αλλά υποστηρίζουμε πλήρως αυτήν την κίνηση, καθώς αποσκοπεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Δυσαρέσκεια
Βεβαίως, φαίνεται ότι η απομάκρυνση των παράνομα εγκατεστημένων ρεμέντζων και η απαγόρευση πρόσδεσης σε αυτά σε κάποιους προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σπετσών, υπήρχαν και υπάρχουν κύκλοι που εκμεταλλεύονταν παράνομα τις λιμενικές υποδομές, αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Αυτές οι πρακτικές, όπως η παράνομη κράτηση θέσεων ελλιμενισμού και η είσπραξη αθέμιτων αμοιβών, στερούσαν πολύτιμα έσοδα από το νησί μας. Η δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Προχωράμε στην απομάκρυνση των παράνομων ρεμέντζων, βελτιώνουμε τις υποδομές του λιμανιού και καθιερώνουμε διαφανείς διαδικασίες για τον ελλιμενισμό των σκαφών σε νόμιμα καθορισμένες θέσεις, με μόνο κριτήριο και οδηγό μας την ασφάλεια στο λιμάνι και στη ναυσιπλοΐα (ασφάλεια που φαίνεται ότι κάποιους τους ενδιαφέρει λιγότερο – περισσότερο τους ενδιαφέρει να εμφανίζονται στα κανάλια και να διαδίδουν αναληθείς πληροφορίες).
Τα έσοδα από τη νόμιμη και διαφανή διαχείριση, που θα ακολουθήσει τη σωστή και ασφαλή χωροθέτηση που θα κάνουμε, θα κατευθύνονται αποκλειστικά προς όφελος των Σπετσιωτών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο νησί μας. Εχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για τις ενέργειές μας και συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους, ώστε να διασφαλίσουμε την τήρηση της νομιμότητας. Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την προστασία των συμφερόντων του νησιού μας».
Το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση, αλλά…
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ανακαλέσει την απόφαση του λιμενάρχη, αλλά, λόγω του ότι η ανάκληση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, δεν έχει προχωρήσει και, έτσι, το πρόβλημα με τις θαλαμηγούς και τον VIP τουρισμό του yachting παραμένει.
Ειδήσεις Σήμερα
- Σεισμός στην Μιανμάρ: Πάνω από 1.700 οι νεκροί και 3.400 τραυματίες – Σε εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση
- Πληροφορίες για αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις
- Καιρός: Οι 7 περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία – Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
- Κορωπί: Τι λέει o οδηγός του λεωφορείου για την επίθεση με κατσαβίδι κατά επιβάτη
- Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο 20χρονοι νεκροί σε τροχαίο – Το αυτοκίνητό τους καρφώθηκε σε δέντρο