Θα μπορούσε να επιστρέψει στις αρχικές ρίζες της, υιοθετώντας και πάλι μια crossover μορφή, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το entry-level μοντέλο της φίρμας με έδρα τη Στουτγάρδη.
Tων Luca Cereda και Marco Perucca Orfei • Εικονογράφηση: Pratyush Rout
Στις αμέτρητες πτυχές του, ο κόσμος του αυτοκινήτου χωρίζεται, εκτός των άλλων, σε εμβληματικά και μεταμορφωτικά μοντέλα. Από τη μια, υπάρχουν οχήματα των οποίων οι γραμμές είναι απαραβίαστες, με τον κίνδυνο να κατηγορηθεί κανείς ως ιερόσυλος, στην περίπτωση που τις αλλάξει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φανταστείτε μια Mercedes-Benz G-Class ή ένα Jeep Wrangler με πληθώρα από καμπύλες, αντί για τις χαρακτηριστικά τετραγωνισμένες και γωνιώδεις γραμμές τους; Πολύ αμφιβάλλω. Από την άλλη, υπάρχουν μοντέλα με έμφυτο το δαρβινικό τους πνεύμα. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, είτε για να επιβιώσουν είτε για να πετύχουν κάτι ακόμα πιο μεγάλο, αναφορικά με την εμπορική τους επιτυχία. Φτάνοντας μάλιστα, μερικές φορές, στο σημείο να αλλάζουν στιλ ή ακόμα και μορφή. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει αναμφίβολα η Mercedes-Benz GLA. Τόσο για όσα έχει δείξει στο παρελθόν όσο και για όσα θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει στο μέλλον, με τη νέα της γενιά, που αναμένεται μέσα στο 2026.
SUV Ή CROSSOVER;
Μιλώντας για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η 3η γενιά της GLA θα βασίζεται πάνω στη νέα αρχιτεκτονική της εταιρίας, τη MMA, που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να υποστηρίζει μια σειρά μοντέλων μηδενικών εκπομπών. Παράλληλα, είναι έτοιμη να υποδεχτεί εξηλεκτρισμένους βενζινοκινητήρες νέας γενιάς, προσφέροντας επίσης χώρο για μια πιο συντηρητική πρόταση, αυτή που θα υιοθετεί τεχνολογία mild hybrid. Μια τεχνολογία που αποδεικνύεται περισσότερο πολύτιμη από ποτέ, δεδομένης μιας μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση, η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν. Ανατρέχοντας στην ιστορία του μοντέλου, που αποτελεί το πιο συμπαγές στην γκάμα των crossover οχημάτων της Mercedes-Benz, διδασκόμαστε ότι η αλλαγή δεν είναι αμαρτία – το αντίθετο μάλιστα. Η πρώτης γενιάς GLA, που κυκλοφόρησε το 2013, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένα κλασικό SUV. Με αμάξωμα που θύμιζε σχεδόν shooting brake όχημα με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, παρουσιαζόταν ως μια πιο ευέλικτη εναλλακτική της hatchback A-Class. Για την GLA, ο συχνά καταχρηστικά χρησιμοποιούμενος όρος «crossover» ήταν απόλυτα δικαιολογημένος, δεδομένης της μορφολογίας της. Παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, που την έκανε κατάλληλη για κίνηση σε χωμάτινους δρόμους, διατηρούσε μια πιο «ασφάλτινη» προσέγγιση, σε σχέση με τα παραδοσιακά SUV οχήματα. Άλλωστε, σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί την BMW X1, που είχε κυκλοφορήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Θυμίζουμε ότι και o εκ Μονάχου αντίπαλος συνδύαζε στοιχεία από δύο κατηγορίες – λίγο station wagon, λίγο SUV. Λίγα χρόνια αργότερα, η «εξ αποστάσεως μάχη» ανανεώθηκε με τις αντίστοιχες δεύτερες γενιές των δύο μοντέλων. Εκείνη τη στιγμή, η BMW άλλαξε κατεύθυνση, εντάσσοντας την Χ1 στην οικογένεια των μεγαλύτερων διαστάσεων, των X3 και X5, συνεχίζοντας την ίδια φιλοσοφία και με την τρίτη γενιά, το 2022. Από την άλλη, η Mercedes-Benz απάντησε με μια αλλαγή στρατηγικής. Το 2019, διαμόρφωσε τη δεύτερη γενιά της GLA με παραδοσιακότερη SUV αντίληψη, χαρίζοντάς της πιο λογικές σχεδιαστικές γραμμές, μεγαλύτερη ευρυχωρία και θέση οδήγησης τοποθετημένη ψηλότερα – εις βάρος όμως της πρωτοτυπίας.