Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά» τιτλοφορείται και στο κείμενο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Σαμαράς αναγκάζει τον πρωθυπουργό να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία και ταυτόχρονα «του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία». Και συνεχίζει, νομίζοντας πως απευθύνεται σε χρυσόψαρα: «Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, το διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».
Προσπερνούμε πολύ γρήγορα τα περί ομηρίας, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια άνετη και συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 158 βουλευτές. Αρα ούτε ισορροπία του τρόμου υπάρχει ούτε κίνδυνος να μπλοκάρει κάποιο σημαντικό νομοθέτημα. Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν χρειάζονται επικύρωση, ενώ το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας έχει τελειώσει επειδή φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση να δεσμεύσει όλες τις επόμενες κυβερνήσεις του τόπου. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πιασάρικα και ας πάμε στην ουσία, εξηγώντας τι ακριβώς σημαίνει πρωθυπουργός επί ομηρία: Σημαίνει κυβέρνηση μειοψηφίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και συγκυβερνήτη τον Πάνο Καμμένο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Τον Ιανουάριο του ’19 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε 145 βουλευτές και χρειάστηκε η επιστράτευση των 6 για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ακολούθησαν αλχημείες και πρωτόγνωρες κοινοβουλευτικές πρακτικές για να δρομολογηθεί η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι έξι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κόκκαλης, Ζουράρις) με πανομοιότυπες επιστολές ζητούσαν να προσμετρώνται οι ψήφοι τους ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της δεδηλωμένης;
Οσο για «εσωτερικές διαφωνίες» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως υποστηρίζει το κόμμα της Κουμουνδούρου ότι υπάρχουν στη νυν κυβέρνηση, ας το πάρουμε πάλι από την αρχή για να μην μπερδεύονται: Επικίνδυνη ενδοκυβερνητική διαφωνία σε εθνικά θέματα υπήρχε όταν ο τότε υπουργός Αμυνας εξαπέλυε εντός του Yπουργικού Συμβουλίου βαριές καταγγελίες εναντίον του συναδέλφου του υπουργού Εξωτερικών, όταν απειλούσε ότι θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση αν δεν περάσει το δικό του και όταν στο τέλος, ο τότε πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διαλέξει με κριτήριο τον αλγόριθμο των βουλευτών που θα του επέτρεπαν να παραμείνει στην εξουσία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr