Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΥΤΗ είναι και η πραγματικότητα. Το είχαμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα SMS μπορεί να υπάρχουν, το lockdown έχει όμως καταργηθεί. Το μοναδικό περιοριστικό μέτρο που ισχύει και τηρείται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.
ΑΣ δούμε, λοιπόν, αυτή την πραγματικότητα. Δεν ευθύνονται οι πολίτες για το συνωστισμό. Το μήνυμα για τη «μεγάλη έξοδο» από το σπίτι το έδωσε η κυβέρνηση ύστερα από την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
ΑΥΤΟ που είδαμε το προηγούμενο διήμερο θυμίζει τις εικόνες στους δρόμους του Λονδίνου πριν από τα Χριστούγεννα, που οδήγησε στην εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων και τελικά στο σκληρό καθολικό lockdown στη Βρετανία.
Η εικόνα είναι λογικό να προβληματίζει. Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση έπρεπε να το περιμένουν. Τα καταστήματα ήταν κλειστά για πάνω από δύο μήνες. Το άνοιγμα συνέπεσε με τις χειμερινές εκπτώσεις. Αρα δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς για όσα διαδραματίστηκαν έξω από τα εμπορικά.
ΤΩΡΑ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα.
ΑΠΟ τη μια, το πώς θα αποτυπωθεί στην πορεία της επιδημίας αυτός ο συνωστισμός. Αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΑΠΟ την άλλη, επειδή κάποιοι μιλούν/διαρρέουν για επικείμενο άνοιγμα είτε της εστίασης είτε της άρσης απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, μπορεί να φανταστούμε όλοι πολύ εύκολα το τι θα συμβεί αν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτά τα βήματα. Ο συνωστισμός θα μεταφερθεί σε εστιατόρια και καφετέριες, ενώ συγχρόνως η διασπορά του κορονοϊού θα επεκταθεί από τις «κόκκινες» σε «πορτοκαλί/πράσινες» περιοχές.
ΤΟ καμπανάκι γίνεται… καμπάνα. Βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα. Αν γίνουν λάθος βήματα στο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τότε θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά, τόσο σε ανθρώπινες απώλειες όσο και σε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.
ΔΕΝ είμαι ειδικός για να γνωρίζω αν η λύση στο πρόβλημα είναι να μπει «κόφτης» στα SMS. Αυτό πρέπει να τα αποφασίσουν οι επιδημιολόγοι.
ΓΙΑ μια ακόμη φορά αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία είναι το «μήνυμα» που εκπέμπουν η Πολιτεία, η κυβέρνηση, οι λοιμωξιολόγοι. Οσο στέλνουν «σήματα» χαλάρωσης τόσο θα χαλαρώνουν οι πολίτες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του φθινοπώρου. Δεν χρειάζεται να εκτιναχθούν και πάλι τα κρούσματα για να αυστηροποιηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ άμεσα να μπει ένα φρένο και στη χαλάρωση των μέτρων και στην πολυγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών. Ακόμα έχουμε χρόνο. Πριν βρεθούμε πάλι μπροστά σε αδιέξοδο. Γιατί, δυστυχώς, μπορεί να ακούγεται κινδυνολογικό και τρομολαγνικό, αλλά αν ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική, τότε θα βιώσουμε πρωτόγνωρο εφιάλτη.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr