Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Πάμε από τη αρχή! Θέλουμε στην πανδημία ανοικτά θέατρα, δουλειά στην ταξιθέτρια έως την πρωταγωνίστρια, τεχνικό και σκηνοθέτη; Να έχουμε κι εμείς «διασκέδαση», παραμυθία, τροφή για σκέψη και όσα ανάλογα μπορούν να λεχθούν; Λέμε ΝΑΙ. Από αγάπη στο θέατρο, σεβασμό στους ανθρώπους του για τον δύσκολο οικονομικά χειμώνα, περίσκεψη για τα οικονομικά του κράτους και οι ΣΥΡΙΖΑίοι για να κάνουν άθλια σπέκουλα, καθώς άφησαν στην τύχη του τον χώρο επί πέντε έτη.
Καλές είναι, δεν λέω, οι διαδικτυακές παραστάσεις, αλλά όσο κι αν μας κρατά ο λόγος, οι λεπτές αποχρώσεις συναισθημάτων, οι χαρακτήρες που μας «κουμπώνουν», μας λείπει η ανθρώπινη επαφή.
Επομένως, η καίρια ερώτηση που απαιτεί ΜΙΑ άμεση απάντηση είναι: Μπορούν να ελεγχθούν τα μέτρα ασφαλείας στην κλειστή θεατρική ή κινηματογραφική αίθουσα, χωρίς να κινδυνεύουμε; Ναι, έλεγαν οι ειδικοί, ως τώρα, εφόσον τηρηθεί, με θρησκευτική προσήλωση, το γράμμα των σχετικών πρωτόκολλων. Ωραία.
Στο κάτω-κάτω, γιατί είναι πιο ασφαλές «το περίκλειστο βαρέλι του αεροπλάνου» στο ταξίδι Αθήνα-Λονδίνο, με τρεισήμισι ώρες πτήση, με μάσκα και ο ένας δίπλα στον άλλον, έξοδο ανά σειρά και ΟΧΙ η παράσταση στο θέατρο ή στο σινεμά, με μάσκα, με το διπλανό- παραδιπλανό κάθισμα αδειανό, με μέτρα στην είσοδο, στην έξοδο, με θερμομέτρηση και δύο ώρες «ταξίδι»; Αν τα μέτρα στην κλειστή αίθουσα είναι απολύτως ελεγχόμενα, ο θεατρόφιλος και σινεφίλ, αγαπητός φίλος όλων μας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δεν οφείλει να δώσει τη συγκατάθεσή του;
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Πάμε από την αρχή: Θέλουμε να πάμε στην όποια «πλατεία Βαρνάβα» να φάμε, να μιλήσουμε με φίλους. Να δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι. Αν είμαστε καθισμένοι, φοράμε μπαίνοντας – βγαίνοντας μάσκα, βάζουμε αντισηπτικό, ο καθένας προσέχει τα μαχαιροπήρουνά του, παραγγέλνει ό,τι επιλέγει στο δικό του πιάτο, τηρείται έξι πελάτες -ας το είναι και τέσσερις- ανά τραπέζι, το ωράριο εστίασης ακολουθεί τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά πρότυπα, ήτοι 7 με 12 τα μεσάνυχτα -δεκάδες χρόνια προ κορονοϊού εφαρμόζονται- πού είναι το πρόβλημα;
Ομως, στέλνουμε τη λογική περίπατο το Σαββατοκύριακο -με «Θέατρο Γης» και «Βαρνάβα»- δίνοντας αφορμές για περισσότερα μέτρα. Τις πταίει, όταν η αβελτηρία μας αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα;
Συμπέρασμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως «προστάτης» τεχνών τε και ανθρώπων. Δεν χρειάζεται σύγκριση ή μνεία του νωπού παρελθόντος του. Η ανυπαρξία του έργου του ανάγκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξεκινήσει εκ του μηδενός!
Ομως ΤΩΡΑ οφείλει αποφασιστικά, συστηματικά, ομόφωνα, να πάρει όποια μέτρα χρειάζονται. Χωρίς παλινωδίες. Μέτρα λογικά, με απόλυτο έλεγχο της τήρησής τους. Οχι αποσπασματικά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr