Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Από την πρώτη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποίησε την έκταση και τη βαρύτητα του Covid-19 και δεδομένου ότι παραμένουν περισσότερα όσα δεν γνωρίζουμε από αυτά που γνωρίζουμε, κάθε μέρα καλούμαστε να απαντήσουμε εκ νέου. Ο μοναδικός τρόπος για να ξέρουμε αν πήραμε τη σωστή απόφαση είναι να θυμόμαστε πως «όποιο και αν είναι το ερώτημα, πάντα ο άνθρωπος είναι η απάντηση» (Αντρέ Μπρετόν).
Η απάντηση αυτή δεν είναι αυτονόητη για όλα τα πολιτικά συστήματα. Σκεφτείτε πόσα και πόσο διαφορετικά πολιτικά συστήματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον ίδιο κίνδυνο και πώς αντιδρούν απέναντί του. Λαϊκιστές, δικτάτορες, απολυταρχικοί ηγέτες, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές και πάει λέγοντας. Ο Ivan Krastev, στο βιβλίο του «Ηρθε το αύριο ή ακόμα;» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες συγκρίσεις και παρατηρήσεις. Οπως ότι παρόλο που η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί από τους πολίτες σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία, τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν βγαίνουν κερδισμένα. Αντιθέτως.
«Οι θεωρητικοί της πολιτικής ορθά υποστηρίζουν ότι οι απολυταρχικοί ηγέτες ευδοκιμούν στις κρίσεις και ότι παίρνουν άριστα στην πολιτική του φόβου. Εχει σημασία όμως να ειπωθεί ότι οι κρίσεις που απολαμβάνουν περισσότερο οι απολυταρχικοί είναι όσες έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι, ή τουλάχιστον όσες μπορούν να διαχειριστούν», γράφει. Διότι, εξηγεί, στους απολυταρχικούς δεν αρέσουν οι κρίσεις που απαιτούν από αυτούς να αντιδράσουν με κανόνες.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Οι κρίσεις αυτές δεν αρέσουν ούτε στους λαϊκιστές τύπου Λεπέν και Σαλβίνι. «Οσο ανεβαίνει η δημοτικότητα του Μακρόν και του Κόντε, οι λαϊκιστές της αντιπολίτευσης υποχωρούν. Οι φοβισμένοι άνθρωποι δεν ψάχνουν κάποιον που θα γίνει εκφραστής της απογοήτευσής τους, αλλά κάποιον που θα τους προστατεύσει, καθώς και αυτούς που κατέχουν τη γνώση. Ετσι, η πανδημία έχει αλλάξει τη στάση του κοινού απέναντι στην αυθεντία», γράφει ο συγγραφέας και πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια της Βουλγαρίας. «Εχει αναδείξει τα κοινωνικά οφέλη που απορρέουν από μια ικανή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη δυσπιστία απέναντι στους ειδικούς και τους τεχνοκράτες που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας, που δείχνουν ότι οι λαϊκισμοί τύπου ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον πέραση στους πολίτες. Αυτό που θέλουν και αυτό που ψήφισαν είναι μια ικανή κυβέρνηση που να μπορεί να συμβαδίζει και να σέβεται την γνώση των ειδικών. Μια κυβέρνηση που, παράλληλα με την υγειονομική κρίση, φροντίζει να θωρακίζει την οικονομία της επόμενης ημέρας, όχι μόνο για τους μεγαλύτερους και τους πιο ευάλωτους, αλλά και για τη γενιά της χιλιετίας, που, όπως θυμίζει ο Krastev, ειδικά στη νότια Ευρώπη θα έχει ζήσει δύο τεράστιες κρίσεις πριν κλείσει τα 35…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr