Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Λάθος του Γιώργου Κουμουτσάκου; Λάθος μήνυμα. Αλλά μήπως και αυτός που τον φωτογράφισε για να τον εκθέσει σεβάστηκε τη θεία μετάληψη; Ο σκοπός της «αποκάλυψης» αγίαζε τα μέσα που χρησιμοποίησε. Φωτογράφισε κι άλλους πιστούς που κοινωνούσαν; Οχι φυσικά. Το μήνυμα για την εκφορά του ήθελε γνωστό πομπό. Να σημειώσω ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι ένας σεμνός πολιτικός που ουδέποτε έχει εκθέσει την προσωπική του ζωή στα διάφορα social media που λειτουργούν σαν μανταλάκια. Οσο επικρατεί αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον επώνυμος δεν θα πλησιάζει το ιερό δισκοπότηρο, για να μην πω και την εκκλησία…
Μετά είχαμε το θέμα Χαρδαλιά. Πήγε σ’ έναν χωριό και ο παπάς του άπλωσε το χέρι να το φιλήσει. Ο Χαρδαλιάς φίλησε το… μανίκι στο ράσο αλλά δεν φορούσε τη μάσκα. Τα social media φρύαξαν. Απαγορεύεται διά ροπάλου μια ανθρώπινη στιγμή χαλάρωσης. Στους ανθρώπους που οι περιστάσεις τους έκαναν επώνυμους, δεν τους επιτρέπουμε να ξεχαστούν.
Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια όταν ΣΥΡΙΖΑίοι στον Θόδωρο Πάγκαλο που έτρωγε σε εστιατόριο, στα Μεσόγεια, πέταξαν γιαούρτι για να τον φωτογραφήσουν και να γεμίσουν το διαδίκτυο με αναρτήσεις του κατορθώματός τους. Στη δεκαετία του 2000, ήταν τα μεσημεριάτικα τηλεοπτικά προγράμματα που παρουσίαζαν ακόμη και σκουπίδια -κυριολεκτικά- που είχαν μαζέψει δαιμόνιοι ρεπόρτερς από σκουπιδοντενεκέ, έξω από σπίτι επωνύμων, ώστε οι βαθυγνώστες της ανθρώπινης συμπεριφορά να βγάλουν συμπεράσματα για το τι γίνεται μέσα. Περνά καλά; Τι τρώει; Τι ταΐζει το μωρό της; Αθλιότητες που τις τερματίζει ο φωτογραφικός φακός του κινητού.
Το δίμηνο της φωτιάς
Η ζωή όλων γίνεται βορά στο αδηφάγο εικονικό πλήθος. Δεν επιτρέπεται σε νέες γυναίκες να αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές σε φωτογραφίες ή video γιατί κανιβαλίζεται η ζωή τους. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν η αμεριμνησία. Είναι πάντα «ο μεγάλος αδελφός» που αναρτά τα πάντα.
Μέτρα προστασίας από αυτή τη φοβιστική διαδικασία δεν ξέρω αν υπάρχουν στο θεσμικό μας πλαίσιο. Από τα social media δεν περιμένουμε σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εχουν εθιστεί να καταβροχθίζουν, να ευτελίζουν. Το μίσος, τα χυδαία σχόλια, οι υπαινιγμοί, τα κατά φαντασίαν σκάνδαλα παντός είδους είναι η καθημερινότητά τους. Τουλάχιστον, ας φροντίσουμε τη δική μας να την κρατάμε μακριά από τη «μηχανή του κιμά».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr