Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΝ και θα έπρεπε η σημερινή ψηφιακή γενιά που υποτίθεται πως είναι η πλέον υπερ-πληροφορημένη να έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει με τον κορονοϊό. Να δουν τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον πλανήτη. Να κατανοήσουν πως τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας δεν είναι «πολιτικά» ούτε «κομματικά» αλλά «υγειονομικά».
ΝΑΙ, θα ήταν πιο σωστό υγειονομικά να υπάρχουν έως 15 μαθητές ανά τάξη. Αλλά πρέπει να αντιληφθούν πως ούτε μπορούν να χτιστούν χιλιάδες αίθουσες ούτε να προσληφθούν 100.000 εκπαιδευτικοί. Ενώ κανείς δεν λέει κουβέντα για την ανυπαρξία τηλεκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία.
ΟΙ καταλήψεις των σχολείων έγιναν trend στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με αφορμή τον νόμο Κοντογιαννόπουλου. Από τότε και σχεδόν κάθε χρονιά γίνονταν άλλοτε λιγότερες άλλοτε περισσότερες καταλήψεις. Με πανομοιότυπα αιτήματα. Είτε βρισκόμασταν στην εποχή της ευμάρειας είτε βιώναμε τα επώδυνα χρόνια των μνημονίων.
ΠΑΝΤΟΤΕ μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούσαν το περιβόητο 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Εδώ και γενιές. Πάντοτε, βέβαια, βρίσκονταν και άλλα λογικά αιτήματα που συνδυάζονταν συνήθως με αερολογίες. Κάπως έτσι, λοιπόν, οι καταλήψεις καθιερώθηκαν, σαν τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
ΤΩΡΑ ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι αλλά και κόμματα στηρίζουν τις καταλήψεις κατά της μάσκας. Ακόμα και ο κ. Τσίπρας κλείνει το μάτι στους αντιρρησίες των μέτρων προστασίας, όταν διαρκώς μιλάει για τους νέους τους οποίους υποτίθεται πως τους «κυνηγάει» η κυβέρνηση.
Η επαναστατική γυμναστική είναι κάτι συνηθισμένο τόσο στα σχολεία όσο και στους εργασιακούς χώρους. Ποτέ στο παρελθόν -πιθανότατα και στο μέλλον- δεν έγινε μια κατάληψη μαθητών ή μια απεργία καθηγητών με αίτημα ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από το οποίο θα καταργούνταν η παραπαιδεία των φροντιστηρίων.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΟΛΟΙ φωνάζουν υπέρ της «δημόσιας δωρεάν Παιδείας» η οποία υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Την ώρα που κάθε οικογένεια πρέπει να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ από το δημοτικό έως το λύκειο. Μόνο και μόνο για να πληρώσει εκπαιδευτικούς να μάθουν στα παιδιά όσα θα έπρεπε να μαθαίνουν στο σχολείο!
ΤΩΡΑ φταίνε οι μάσκες, που «κλείνουν τη φωνή» των μαθητών. Και όλοι μαζί -πολίτες και πολιτικοί- συνεχίζουμε να αγνοούμε τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, ενώ τα παιδιά νιώθουν ικανοποιημένα που χάνουν τα μαθήματά τους…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr