Αυτές τις δύο εβδομάδες οι διπλωματικές μηχανές σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν υπό το φόβο ενός επεισοδίου, το γεγονός της επακούμβησης μεταξύ της φρεγάτας «Λήμνος» και της «Κεμάλ Ρέις» έδειξε ότι ένα επεισόδιο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αλλά η διπλωματία είχε τον πρώτο λόγο, με την καγκελάριο της Γερμανίας να συνομιλεί με τον Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος να λέει ότι θέλει διάλογο, ενώ ο Δένδιας συνάντησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Και μόνο οι συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτυπώνουν την κρισιμότητα των στιγμών. Η Γαλλία έδειξε την έμπρακτη στήριξή της στέλνοντας το στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιώντας ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή που έπλεε το «Oruc Reis». Ως χώρα η Ελλάδα εξασφάλισε τη στήριξη της Γαλλίας, που έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία και του Ισραήλ, που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Ο ρόλος της Γερμανίας είναι πιο πολύπλοκος.
Η Μέρκελ διανύει την τελευταία πολιτικά περίοδό της όντας καγκελάριος, ξέροντας ότι θα παραδώσει την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο του 2021. Θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη στην Ενωση ενισχύοντας την υστεροφημία της. Η Ευρωπαία Μέρκελ έχει ίσως βάλει στοίχημα για μια λύση στα Ελληνοτουρκικά. Αλλά όπως φάνηκε και στη συνάντηση που είχε στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, έχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις στο θέμα της Τουρκίας, αλλά και οι δύο δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να δέχεται παραβίαση ένα κράτος-μέλος.
Οσον αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν σε αυτήν πολλές σκέψεις και θεωρίες για την Τουρκία. Μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», αλλά η Ε.Ε. έχει στρώσει εδώ και χρόνια τα κόκκινα χαλιά στην Τουρκία και τώρα βλέπει το τίμημα αυτής της απόφασης. Η Ευρώπη νόμιζε ότι έχει έναν ισλαμιστή εκσυγχρονιστή, αλλά ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Ολα είναι εύθραυστα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον στα Ελληνοτουρκικά. Οι ερευνητικές και μετέπειτα ο διάλογος μοιάζουν ακόμη μακρινό σενάριο.
*Ο Δημήτρης Τζελεπης είναι Πτυχιούχος Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξίνιων Χωρών
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr