Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Νορβηγό ομόλογό του Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε, όπου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και το θέμα της ΑΟΖ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. «Το 2020, καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός ότι πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας είναι αναληθής. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Τουρκία όσον αφορά στις γεωτρήσεις και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες» ανέφερε. Σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που κατήρτισε η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο Πέλαγος, είπε πως θα τον παρουσιάσει στα αρμόδιο όργανα των Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως «ό,τι κι αν λένε οι Ελληνοκύπριοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το εξαντλημένο μοντέλο της ομοσπονδίας δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», και ισχυρίστηκε ότι «αυτό το μοντέλο αποκλείστηκε και από τους Ελληνοκυπρίους και στις δύο προσπάθειες εφαρμογής του».
«Σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία αναζήτησης συμφωνίας που στοχεύει σε περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τους αναγκάζει να αγωνίζονται από πιο αδύναμη θέση, δεν είναι μια προσέγγιση που θα αποδεχτούμε. Ασφαλώς, σεβόμαστε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Oι δικές τους επιλογές και προτιμήσεις είναι προφανείς, όμως και εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, ως μητέρα πατρίδα, προβάλλουμε πάντοτε τις δικές μας απόψεις και στάσεις με μεγάλη σαφήνεια. Είμαστε εξαιρετικά σαφείς σε αυτό το θέμα» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Συνεχίζοντας, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε πως η ‘Αγκυρα έλεγε μέχρι σήμερα πάντα «ναι» σε όλες τις προτάσεις λύσης που έφερε η διεθνής κοινότητα «και ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο πρόεδρός μας» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Επειδή διαπιστώσαμε ότι η απομόνωση του τουρκοκυπριακού “λαού” δεν εξαφανίστηκε καθώς περνούσαν τα χρόνια, προβάλλαμε ένα νέο οδικό χάρτη και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας» προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος, τέλος, στον ορισμό πρέσβεων από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χακάν Φιντάν, παρατήρησε ότι «οι παγκόσμιες εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η πρόοδος που σημείωσαν τα αδέλφια μας στην Κεντρική Ασία έχουν προσελκύσει την προσοχή παγκόσμιων παραγόντων και το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κεντρική Ασία έχει αυξηθεί». Σχολίασε ωστόσο ότι παρ’ όλο που αυτό είναι μια κατάσταση κατανοητή, «υπάρχουν και τομείς όπου βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον να επιχειρείται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ».
Έκανε επίσης λόγο για «οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου», τα οποία η Αγκυρα από θέση αρχής προτιμάει να μην συζητά δημόσια. «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με ορθολογισμό σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε όλα τα θέματα στο οικογενειακό μας συμβούλιο» σημείωσε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Big Brother: Αποκαλύφθηκε το ανανεωμένο σπίτι του ριάλιτι του ΣΚΑΪ
- Άρης Μουγκοπέτρος: Διαψεύδει το ΕΚΑΒ την καθυστέρηση στην διακομιδή του
- Σεισμός: Πόσα ρίχτερ μπορεί να αντέξει η Αγία Σοφία;
- «Πόλεμος» ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς για ΤΕΕ και Ομάδα Αλήθειας
- Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή της εκτέλεσης του «θαμνάκια» στο Χαλάνδρι