Ο λόγος για το «Κονκλάβιο» του Εντουαρντ Μπέργκερ, με τους Ραλφ Φάινς, Στάνλεϊ Τούτσι και Ιζαμπέλα Ροσελίνι, που μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου επανήλθε αυτόματα στην επικαιρότητα, καθώς το θέμα του δεν είναι τίποτα άλλο από τις συνεδριάσεις και τις διαβουλεύσεις για την εκογή του νέου Πάπα που θα δούμε προσεχώς να εκτυλίσσονται στο Βατικανό. Η δράση στην ταινία περιστρέφεται γύρω από τον έμπιστο του αποθανόντος Πάπα, του καρδινάλιου Τόμας Λόρενς, ο οποίος καλείται να επιμεληθεί ολόκληρη τη διαδικασία της εκλογής του νέου Πάπα και παράλληλα να «φροντίσει» να μην πέσει το Βατικανό στα χέρια συντηρητικών και γυρίσει δεκαετίες πίσω.
Ομως πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται το μυθοπλαστικό «Κονκλάβιο» και πόσο βαθιά μας βάζει στα άδυτα της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας και των μυστικών διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα στους διαδρόμους του Βατικανού μέχρι να βγει λευκός καπνός;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πολλές από τις λεπτομέρειες είναι σωστές και ακριβείς. «Η ταινία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά στην ισορροπία που πρέπει να δείξει ανάμεσα στην ανθρώπινη πλευρά του θέματος και στο Αγιο Πνεύμα. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι φιλόδοξοι και εκείνοι που μοιάζουν να γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που χρειάζεται η Καθολική Εκκλησία και από την άλλη υπάρχει το Αγιο Πνεύμα, που οι πιστοί καθολικοί θεωρούν ότι καθοδηγεί τις εξελίξεις», λέει στον «Guardian» η ιστορικός της Καθολικής Εκκλησίας, Κάθλιν Σπρόους Κάμινγκς, που παρακολούθησε από πολύ κοντά τη διαδικασία εκλογής του Πάπα Φραγκίσκου το 2013. «Αποτυπώνει σωστά πολλές λεπτομέρειες», συμφωνεί ο καθηγητής Καθολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο DePaul, Μπιλ Κάβανο.
Τόσο ο σκηνοθέτης, Εντουαρντ Μπέργκερ, όσο και η παραγωγή και ο σεναριογράφος της ταινίας, Πίτερ Στρον, που βραβεύτηκε με το Οσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, συνομίλησαν με μια σειρά από καρδινάλιους κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ταινία, αλλά όχι το ίδιο το Βατικανό, αν και το επισκέφθηκαν, για να αποφύγουν την επιρροή που θα έριχνε εκείνο στο τελικό αποτέλεσμα. Η ταινία γυρίστηκε στα στούντιο της Τσινετσιτά στη Ρώμη, όπου έγινε η αναπαραγωγή όλων των χώρων του Βατικανού που βλέπουμε στην ταινία.
Εκείνοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη έδρα της Καθολικής Εκκλησίας φαίνονται εντυπωσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα. «Ηταν απίθανος ο τρόπος που μετέφεραν στη μεγάλη οθόνη λεπτομέρειες που είναι μυστικές, όπως η καταστροφή του δαχτυλιδιού του αποθανόντος Πάπα. Το έκαναν πολύ σωστά», λέει η Κάμινγκς και συμπληρώνει: «Η ταινία έχει αποτυπώσει επίσης πολλές λεπτομέρειες από τις συζητήσεις και τις μυστικές διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στους διαδρόμους. Τα δείπνα, τις συναντήσεις, τα ερωτήματα “ποιος υποστηρίζει ποιον;”, “ποιος έχει καθαρό προβάδισμα;”, “ποιος έχει την πλειοψηφία;”. Ολα αυτά είναι λεπτομέρειες που θα λάβουν σάρκα και οστά τις προσεχείς εβδομάδες κατά τη διάρκεια της ανάδειξης του νέου Πάπα, έτσι ακριβώς όπως τις βλέπουμε στην ταινία». Μόνο στη μεταφορά των στρατοπέδων που διαμορφώνονται εντός του σώματος των Καρδιναλίων, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι, οι συντελεστές της ταινίας έχουν κάπως αστοχήσει, λένε εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Βατικανό. «Είναι λίγο υπερβολικός αυτός ο σαφής διαχωρισμός που επιχειρείται στην ταινία. Δεν υπάρχουν δύο ξεκάθαρα στρατόπεδα στους καρδινάλιους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά, δεν υπάρχουν αυστηρές γραμμές ούτε στους μεν ούτε στους δε», υποστηρίζει ο Κάβανο.
ΕΓΙΝΕ Νο1 ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Οπως και να ’χει, το «Κονκλάβιο» του Εντουαρντ Μπέργκερ επανήλθε στην επικαιρότητα μήνες μετά την πρεμιέρα του και είναι σίγουρα αυτή τη στιγμή η Νο1 ταινία στις προτιμήσεις ανάμεσα σε εκείνες που έφτασαν στα φετινά Οσκαρ και βγήκαν κερδισμένες.