Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι παρά την υψηλή φορολόγησή τους που φτάνει ακόμη και στο 70% των εισοδημάτων τους (εάν συνυπολογισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές) οι υπηρεσίες που λαμβάνουν από το κράτος είναι χαμηλού επιπέδου. Το Δημόσιο επιβάλλει φόρους Σκανδιναβίας αλλά η λειτουργία του κράτους θυμίζει χώρα του τρίτου κόσμου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ εντυπωσιακά. Οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν είναι χαμηλές, όπως διακηρύσσουν διαρκώς οι θιασώτες του κρατισμού που καταγγέλλουν ελλείψεις και ζητούν νέους πόρους. Εχουμε τις όγδοες υψηλότερες δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αντίστοιχες της Σουηδίας, μόνο που δεν κατευθύνονται για την ενίσχυση του κομματικού κράτους αλλά συντηρούν το χρεοκοπημένο πελατειακό σύστημα. Είμαστε ουραγοί σε υγεία και εκπαίδευση ενώ έχουμε μία από τις χειρότερες επιδόσεις για τη στήριξη της οικογένειας και την ενίσχυση των ανέργων.
Αντιθέτως, στην κατηγορία «γενικές δημόσιες υπηρεσίες» όπου εντάσσεται η κρατική γραφειοκρατία κατευθύνονται στη χώρα μας δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 17,6% του συνόλου των κρατικών δαπανών (που είναι το δεύτερο υψηλότερο στους 28) και στο 8,3% του ΑΕΠ, ποσοστό ρεκόρ μεταξύ των 28.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες οι συντάξεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 29% των συνολικών κρατικών δαπανών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη των 28. Ωστόσο για την ενίσχυση των ανέργων η χώρα μας διαθέτει μόλις το 1% του συνόλου των κρατικών δαπανών της, κάτι που την κατατάσσει στην 20ή θέση.
Η υγεία απορροφά το 11,1% του συνόλου των κρατικών δαπανών με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται μόλις στην 25η θέση μεταξύ των 28. Ακόμη χαμηλότερα, στην 27η θέση, είμαστε στις δαπάνες για εκπαίδευση, οι οποίες καλύπτουν το 8,2% του συνόλου.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες για την παιδεία είναι 3,9%, όταν στην Κύπρο φτάνει το 5,7% και στην Πορτογαλία 5%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Σουηδία και είναι 6,8% ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 4,6%.
Απαιτούνται πολιτικές ενισχύσεις των Ακριτών μας
Ο μικρός Χρήστος από τους Αρκιούς είχε συγκινήσει το πανελλήνιο παρελαύνοντας την 28η Οκτωβρίου ως ο μοναδικός μαθητής από αυτό το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. Φέτος δεν θα είναι μόνος χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου να στείλει κλιμάκιο γονέων και κυρίως μαθητών στους Αρκιούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οπως ανέφερε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνικών κυρία Χριστίνα Λιγοψυχάκη, 10 μαθητές του Λυκείου θα παρελάσουν μαζί με τον Χρήστο ως μία ένδειξη συμπαράστασης στους 40 μόνιμους κατοίκους του νησιού. Η ακριτική Ελλάδα χρειάζεται την ενίσχυση όλων μας και κυρίως της πολιτικής σκηνής που πρέπει να δώσει κίνητρα για την αύξηση του πληθυσμού στα νησιά και να τονώσει τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην κλείνουν τα σχολεία, για παράδειγμα στους Αρκιούς ελλείψει μαθητών. Σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της απαιτείται η εφαρμογή μιας πολιτικής ενίσχυσης της ακριτικής Ελλάδας. Με φορολογικά και άλλα κίνητρα. Η κεντρική εξουσία οφείλει να ασχοληθεί με όσους ακόμη κρατούν Θερμοπύλες.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου