Μοναδικός κερδισμένος από την επίσκεψη μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ο Ερντογάν, ο οποίος πέτυχε να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο, όπως φαίνεται και από τα θέματα που πρόβαλαν στα πρωτοσέλιδά τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στην απαίτηση για έκδοση στην Αγκυρα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κρίθηκαν αθώοι από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για «οδικό χάρτη διαφορών» με την Ελλάδα, βάζοντας με τον τρόπο αυτό στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που θέτει η Αγκυρα, όταν η ελληνική θέση είναι πως το μόνο που αναγνωρίζουμε ως διαφορά είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Δεν δίστασε μάλιστα την ημέρα της επίσκεψης να προχωρήσει σε μια κίνηση τύπου φαρ ουέστ, επικηρύσσοντας επισήμως τους οκτώ, που όμως δεν μπορεί να είναι καταζητούμενοι, αφού έχουν απαλλαγεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ακόμα και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνέδεσε με τη συζήτηση για τη μουφτεία της Ξάνθης.
Εννοείται ότι επιπλέον ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, και βεβαίως δεν έδειξε καμία διάθεση υποχωρητικότητας σε κανένα ζήτημα. Αντιθέτως, βάζοντας στο τραπέζι τα πάντα, είναι σαφές ότι προσπαθεί να επισημοποιήσει όλες τις διεκδικήσεις της Αγκυρας.
Μπορεί η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία να μην έλαβε τον χαρακτήρα του φιάσκου για την Ελλάδα, όπως είχε δυστυχώς συμβεί με το ταξίδι του σουλτάνου στην Αθήνα, ωστόσο δεν απέφερε κανένα όφελος για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου