Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς δηλώσεις του ξορκίζει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να βάζει το θέμα στο τραπέζι επενδυτών και μετόχων. Και αυτό δεν χρειάζεται πολύ για να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όταν μάλιστα το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Το πιστωτικό σύστημα διαλύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από την τεράστια εκροή καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2015, την επιβολή capital controls, την έκρηξη των κόκκινων δανείων και τη σκανδαλώδη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε σε τιμές-ψίχουλα. Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, είναι χαρακτηριστικό ότι η πιστωτική συρρίκνωση, δηλαδή η χορήγηση λιγότερων δανείων από τις λήξεις των παλαιότερων, συνεχίσθηκε και το 2018.
Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει με «δηλώσεις» ο κ. Δραγασάκης. Πρόκειται για τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα για μείωση των κόκκινων δανείων. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου, και εάν δεν υπάρξει ρύθμιση, τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.
Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση ασχολείται με το σύμπτωμα και όχι το αίτιο του προβλήματος. Η οικονομία κινείται με «νεκρά ταχύτητα». Οι μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει, όπως διαπίστωσαν και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που μεταθέτουν για τον Μάρτιο την αποδέσμευση των κερδών που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Οι επενδυτές απέχουν, οι υπουργοί ασχολούνται μόνο με τις εκλογικές τους περιφέρειες και το Μαξίμου με το πώς θα μαντρώσει στη συμπολίτευση τους 6 πρόθυμους βουλευτές.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, η οποία μπορεί να τερματισθεί τον Οκτώβριο με ενδιάμεσο σταθμό τον Μάιο, εάν ο κ. Τσίπρα επιλέξει την εξάντληση της θητείας του, όμως η οικονομία ήδη στέλνει σήματα συναγερμού.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τους διορισμούς, υπόσχεται χρήμα που δεν υπάρχει, η αίσθηση της αφθονίας κυριαρχεί στη Δημόσια Διοίκηση και όλα αυτά παραπέμπουν στο σκηνικό που έφερε τη χρεοκοπία. Η υποτροπή της κρίσης δεν είναι κάτι δύσκολο, έγινε το 2015 με την καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, μπορεί να επαναληφθεί στο δρόμο προς τις κάλπες. Τα σημάδια είναι ορατά, ελπίζουμε να μην επαληθευτούν.
Άφαντος ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση
Η πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας είχε φανεί με τη νίκη της Ρένας Δούρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014. Η Περιφέρεια Αττικής ήταν μια συμβολική νίκη που αξιοποιήθηκε από τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου για τις βουλευτικές εκλογές του 2015. Τώρα η διαφαινόμενη βαριά ήττα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους και στις περισσότερες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σηματοδοτεί την κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Οπου στήνονται κάλπες, σε κλάδους, σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και οι πολίτες θέλουν να δώσουν την απάντησή τους για την τετραετία Τσίπρα. Γι’ αυτό και το Μαξίμου κάνει τα πάντα ώστε να γαντζωθεί το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, γνωρίζοντας πολύ καλά τι τους περιμένει στις κάλπες. Για δημοτικές εκλογές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου