Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Αν κάνουμε μία προβολή στο προσεχές μέλλον θα δούμε τις ζημιές που θα προκαλέσει στα εθνικά μας συμφέροντα το περιεχόμενο της συμφωνίας. Οι γείτονες προβάλλουν ως παραχώρηση την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία» αλλά κέρδισαν σημεία τα οποία ουσιαστικά τους δίνουν το δικαίωμά τους να μονοπωλούν το όνομα της «Μακεδονίας». Οταν αναγνωρίζουμε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ιθαγένεια, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στη χώρα μας και αυτό θα το δούμε σύντομα.
Σε όλη την Ελλάδα, και βέβαια και στη Βόρεια, θα λειτουργήσουν τα πρώτα φροντιστήρια «μακεδονικής γλώσσας». Επισήμως και βάσει της συμφωνίας καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζει ως επίσημη γλώσσα των γειτόνων τη «μακεδονική».
Η διευκρίνιση που δόθηκε από την πλευρά των Σκοπίων ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των «νότιων σλαβικών» δείχνει και το μέγεθος της αποτυχίας της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι η γλώσσα τους είναι «νοτιοσλαβική», αυτή την ονομασία θα έπρεπε να είχαμε δεχθεί. Ωστόσο οι γείτονες είναι πονηροί. Εβαλαν στη συμφωνία ειδική διάταξη για αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας που είναι υποχρεωτική και για την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα σβήσει πολύ γρήγορα το «Βόρεια», όταν και στη χώρα μας θα ιδρυθούν φροντιστήρια «μακεδονικών» άντε να αποδείξουν οι Βορειοελλαδίτες ότι είναι Μακεδόνες αλλά μιλούν ελληνικά. Η γλώσσα είναι το πιο ισχυρό στοιχείο της ταυτότητας και αυτό το απεμπολήσαμε χωρίς να δώσουμε καν μάχη.
Η κυβέρνηση υποστήριξε πως δήθεν η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει τη «μακεδονική» σε μία συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών τοποθεσιών που είχε γίνει στην Αθήνα το 1977. Το ψευδοεπιχείρημα αυτό το χρησιμοποίησαν οι Σκοπιανοί, οι οποίοι δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν παραχωρούσαμε την ονομασία της «μακεδονικής γλώσσας» όπως προέκυψε από τη δημοσίευση των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της γειτονικής χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πείσει δηλαδή ότι ο γλωσσολόγος Μπαμπινιώτης που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ χάραξε τη διπλωματική γραμμή της χώρας, όταν υπήρχε ενιαία Γιουγκοσλαβία!
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η συμφωνία δεν πρέπει να κυρωθεί. Και η Ν.Δ. πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που διαθέτει προκειμένου να μη γίνει αυτό πραγματικότητα. Οι στιγμές είναι ιστορικές για όλους.
Ποιος απειλεί την Ελλάδα, κύριε Νίμιτς;
Απροκάλυπτες πια οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα για το θέμα των Πρεσπών, που παραπέμπουν σε προσταγές προς υποτελείς περασμένων εποχών. Χθες με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι «αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί.
Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια “ταχεία λύση” σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα». Πρόκειται για μία κατάπτυστη απειλή από τον κ. Νίμιτς.
Ας ξεκαθαρίσει ποια είναι τα επικίνδυνα σενάρια; Ποιος απειλεί τη χώρα μας εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία; Θα κηρύξουν πόλεμο τα Σκόπια κατά της Ελλάδας; Είναι απαράδεκτες τέτοιες απειλές. Δεν φταίει όμως ο κ. Νίμιτς αλλά η κυβέρνηση που άγεται και φέρεται σύμφωνα με τη βούληση των διεθνών παραγόντων οι οποίοι έχουν βρει τους «πρόθυμους» ώστε να προωθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.
Το ωραίο είναι ότι το Μαξίμου αισθάνεται δικαιωμένο από την παρέμβαση Νίμιτς και επιτίθεται στη Ν.Δ. επειδή δηλώνει ότι εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία θα την επαναδιαπραγματευθεί. Ωραία η κυβέρνηση της Αριστεράς! Και προπαντός με αξιοπρέπεια.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]