Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Δυστυχώς έχουν έναν κοινό παρονομαστή που δεν σχετίζεται ούτε με την τύχη ούτε με τη συγκυρία. Το κράτος λειτουργεί προβληματικά, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, είναι ανήμπορο ακόμη και να προστατέψει τη ζωή των πολιτών όπως φάνηκε με τον πιο δραματικό τρόπο με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, περιφέρεια, δήμοι, Πυροσβεστική, Αστυνομία δεν κατάφεραν στις κρίσιμες στιγμές της 23ης Ιουλίου να συντονισθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά στην Πεντέλη που εξελίχθηκε σε όλεθρο για τον Νέο Βουτζά και το Μάτι. Κανένα σύστημα ειδοποίησης των κατοίκων δεν ενεργοποιήθηκε, καμία προσπάθεια εκκένωσης δεν έγινε με αποτέλεσμα να μετράμε 97 θύματα.
Δεν είναι όμως η τραγωδία στο Μάτι που κατέδειξε την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μία πυρκαγιά αλλά και την αναξιοκρατία που επικρατεί στη στελέχωση κρίσιμων θέσεων ευθύνης.
Το πρόβλημα της ασφάλειας και της τάξης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Αττική. Πολλές περιοχές της Αθήνας μετατράπηκαν σε γκέτο, κανείς σώφρων πολίτης δεν θα επιλέξει το Πεδίον του Αρεως για τη βόλτα του ενώ οι κλοπές και οι ληστείες πέριξ της Ακρόπολης είναι πια καθημερινότητα.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Την Κυριακή, ο Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου με φωτογραφίες για τη δράση της συμμορίας των δύο Πακιστανών και του Ιρακινού στο Λόφο του Φιλοπάππου. Μία Γερμανίδα τουρίστρια φωτογράφιζε τα μέλη της συμμορίας που είχαν επιτεθεί σε φίλη της, σε μία προσπάθεια να τα τρομάξει με το φλας, στο ίδιο μέρος όπου είχαμε το θάνατο του 25χρονου Νικόλα. Το υλικό αυτό οι Γερμανίδες τουρίστριες το είχαν παραδώσει στην Αστυνομία λίγες ημέρες πριν από την επίθεση των αλλοδαπών στον Νικόλα, που έφερε και το θάνατό του. Ωστόσο οι διωκτικές αρχές δεν κινητοποιήθηκαν από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της επίθεσης στις τουρίστριες.
Τα μέλη της συμμορίας συνέχιζαν να δρουν ανενόχλητα για να φτάσουμε στο φονικό επεισόδιο με τον άτυχο Νίκο. Και όμως η Αστυνομία έχει δυνατότητες, όπως φάνηκε από τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, μόνο που αυτό έγινε κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και δυστυχώς μετά από έναν θάνατο.
Το κράτος εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε το μπλακ άουτ που είχε σημειωθεί στη μισή Αττική την περασμένη εβδομάδα και το γενικό «κρασάρισμα» υποδομών στην Υδρα, που έμεινε σχεδόν δύο μέρες χωρίς ρεύμα και νερό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ξεχαρβάλωμα των κρατικών φορέων είναι άνευ προηγουμένου.
Και όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές επενδύσεις και οι κυβερνήσεις διαθέτουν κάθε χρόνο τεράστια ποσά για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια για να εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών υπερπλεονάσματα, κόβει τις δημόσιες επενδύσεις. Μόνο στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου η υστέρηση δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία έλειψαν από υποδομές και κρατικούς φορείς.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να αναμορφώσει τη λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Να συγκρουσθεί με συντεχνιακού τύπου συμφέροντα, να τερματίσει τις πελατειακές συμπεριφορές ώστε να αντιμετωπίζεται ο πολίτης με σεβασμό, όταν μάλιστα είναι ο μεγάλος χρηματοδότης των υπηρεσιών του. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, η διάλυση του κράτους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα «Μνημόνια», τα οποία μάλιστα θα είναι χωρίς επιστροφή…
Το κόμμα και η κυβέρνηση
Ολα δείχνουν ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός γίνεται με βασικό κριτήριο την «ενίσχυση» της παρουσίας του κόμματος στην κυβέρνηση. Μπαίνουμε ήδη σε προεκλογική περίοδο, με πιθανότερη κατάληξη τον Μάιο του 2019, όταν αναμένεται να διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές και ο κ. Τσίπρας φροντίζει για την επόμενη ημέρα.
Μέχρι τις κάλπες θέλει πιο ισχυρό κομματικό βραχίονα στην κυβέρνηση με την αξιοποίηση στελεχών της Κουμουνδούρου ενώ ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη γραμμή του «σκληρού ροκ» που αναμένεται να χαράξει για τους επόμενους μήνες, θα έχει καθοριστικό ρόλο και κατά τη μετεκλογική περίοδο, όταν δηλαδή θα αρχίσουν οι δυσκολίες για τον Τσίπρα και το κόμμα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]