Αυτό γράφει ο De Volkskrant, βασισμένος σε μια «νέα στρατηγική» που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για έναν σάκο ανθεκτικότητας 72 ωρών που προορίζεται για εκατομμύρια νοικοκυριά. Αυτό περιλαμβάνει τον προγραμματισμό επαρκούς ποσότητας νερού, τροφής, φαρμάκων, μπαταριών και προϊόντων περιποίησης για να περάσετε τις πρώτες μέρες χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Στόχος της επιτροπής δεν είναι μόνο να αφυπνίσει τους πολίτες, αλλά και να καταστήσει τις κυβερνήσεις υπεύθυνες για τη δημιουργία αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα, βασικά αγαθά, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και συστήματα για την εξασφάλιση της παροχής νερού.
Απαιτείται μια «στρατηγική ετοιμότητας», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που η «ειρήνη και σταθερότητα» δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένες. Εκτός από την απειλή πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορές καλωδίων και πετρελαιαγωγών, συνεχή εξάπλωση παραπληροφόρησης, πανδημίες και κλιματικές καταστροφές.
«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι καμία από τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν μεμονωμένη ή βραχύβια», αναφέρεται στο προσχέδιο στρατηγικής που κατατέθηκε την Τετάρτη. «Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδρανής».
Το κέντρο κρίσης έχει καταγράψει τι πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτό το είδος κιτ. Υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη λίστα για το αυτοκίνητο, που κυμαίνεται από μια συσκευή GPS μέχρι παιχνίδια για παιδιά.
Στο σπίτι
♦ Ένα βασικό κιτ πρώτων βοηθειών: επίδεσμοι, κομπρέσες, κολλητική ταινία, ψαλίδι, τσιμπιδάκι, παραμάνες, παυσίπονα, απολυμαντικά κ.λπ.
♦ Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται να πάρετε βασικά φάρμακα, συμπεριλάβετε ένα εφεδρικό εφόδιο στο κιτ σας.
♦ Ένα μπουκάλι νερό.
♦ Φορτιστή GSM ή εξωτερική μπαταρία.
♦ Σημαντικά έγγραφα. Θυμηθείτε να κάνετε αντίγραφα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σας.
♦ Ένας φακός, αν είναι δυνατόν επαναφορτιζόμενος με μανιβέλα. Εάν επιλέξετε φακό με μπαταρία, βεβαιωθείτε ότι έχετε εφεδρικές μπαταρίες.
♦ Ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρία. Θα σας επιτρέψει να ακούτε ραδιόφωνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
♦ Αναπτήρας ή σπίρτα.
♦ Ελβετικό μαχαίρι.
♦ Μια λίστα ελέγχου εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας προσωπικών αντικειμένων που πρέπει να πάρετε (π.χ. νεσεσέρ, δελτία ταυτότητας, παιχνίδια για παιδιά).
Στο αυτοκίνητο
♦ Μπουκάλια νερού και μη αλλοιώσιμα τρόφιμα (μπάρες δημητριακών).
♦ Κουτί πρώτων βοηθειών και εγχειρίδιο.
♦ Ένας φακός, αν είναι δυνατόν επαναφορτιζόμενος με μανιβέλα. Εάν επιλέξετε φακό με μπαταρία, βεβαιωθείτε ότι έχετε εφεδρικές μπαταρίες.
♦ Καλώδια βραχυκυκλωτήρα.
♦ Ένα GPS ή οδικοί χάρτες.
♦ Ευρωπαϊκό έντυπο αναφοράς ατυχήματος.
♦ Φθορίζοντα γιλέκα για όλους τους επιβάτες.
♦ Τρίγωνο κινδύνου.
Το χειμώνα:
♦ Εξώφυλλο(α).
♦ Γάντια.
♦ Ζεστά ρούχα και μπότες.
♦ Ξύστρα.
♦ Παιχνίδια για να απασχολούν τα παιδιά.
Το καλοκαίρι:
♦ Γυαλιά ηλίου.
♦ Επιπλέον μπουκάλια νερό.
♦ Αντιηλιακό.
♦ Παιχνίδια για να απασχολούν τα παιδιά.
Η εκτελεστική εξουσία προτείνει επίσης την ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας με τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας σε επίπεδο ΕΕ με τον στρατό, την πολιτική προστασία, την αστυνομία, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πυροσβέστες.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό κέντρο συντονισμού κρίσεων. Το τελευταίο θα βασίζεται στην τεχνογνωσία του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC), με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των κρατών μελών σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα, σύμφωνα με την κ. Lahbib.
Με αυτήν την ανακοίνωση, η Επιτροπή δεν θέλει να ανησυχήσει τον πληθυσμό, αλλά να ξεκινήσει εργασίες ευαισθητοποίησης, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.