Μολονότι ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι ακόμη και σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα πάνε στο μέτωπο για να πολεμήσουν, αλλά μόνο για να αποτρέψουν τους Ρώσους να επιτεθούν ξανά, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι καταστρώνουν σχέδια για «στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία» υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής. Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του NATO.
Συμφωνία
Σε πρώτη φάση, ο Γάλλος πρόεδρος, Μ. Μακρόν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, συμφώνησαν να αποστείλουν τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία μια κοινή στρατιωτική αντιπροσωπεία για «να συνεργαστεί στενά» με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου. Εξάλλου, στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Στάρμερ αποκάλυψε ότι «ένας αριθμός χωρών» ζήτησε από το Παρίσι και το Λονδίνο να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, συμπληρώνοντας ότι η αποστολή βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία ίσως να χρειαστεί την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Παράλληλα, οι συμμαχικές χώρες που συνήλθαν στη γαλλική πρωτεύουσα, παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέκλεισαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμφωνώντας αντιθέτως να τις ενισχύσουν, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς τη Μόσχα.
Ωστόσο, αρκετοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, δίστασαν να συμφωνήσουν στην ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «πρόωρη». Οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας είναι επίσης επιφυλακτικές ως προς την αποστολή στρατιωτών, εκτός αν εξασφαλίσουν προστασία από άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν είναι καν βέβαιο αν θα υπάρξει συζήτηση… τι μορφή θα έχει, αν θα αφορά διεθνή στρατεύματα». Επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ είναι «κρίσιμες», ώστε η Ουάσινγκτον να αισθάνεται «συνυπεύθυνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας και για την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «διχάσει» την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι επισήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε «πολύ επικίνδυνα μηνύματα». «Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε (…) από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων… Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σημειώνεται ότι μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο Τραμπ, η σύνοδος κορυφής της «Συμμαχίας των Προθύμων» τελείωσε χωρίς μια δημόσια δέσμευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στρατεύματα.
Τι είπε ο Μητσοτάκης
«Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Όπως είναι γνωστό η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών την οποία όμως δυστυχώς ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία ώστε να μη συνεχιστούν αυτές οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά τις Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στα πλαίσια μιας συμμαχίας προθύμων και θεωρεί επίσης ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιαστούμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».
Ειδήσεις Σήμερα
- Τροχαίο στην Ποσειδώνος: «Έχω αλβανικό δίπλωμα», ισχυρίζεται ο 20χρονος [βίντεο]
- Ένοπλες Δυνάμεις: Τι θα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή
- Eurovision 2025: Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β’ ημιτελικό
- Χατζηδάκης: Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα τα για τα Τέμπη – Νέα σημαντική μείωση φόρων θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ [βίντεο]
- Καλλιθέα: 17χρονος καταρρέει μετά από επίθεση 15 ανηλίκων [Βίντεο ντοκουμέντο]