Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά, η μπίζνα έχει στηθεί εδώ και χρόνια και όποιος έχει επαφή με δημόσιες υπηρεσίες το ξέρει από πρώτο χέρι. Η ατάκα «Εγώ τα προσόντα τα αγόρασα» κάνει θραύση στην αγορά και όποιος δεν την έχει ακούσει μάλλον λέει ψέματα. Είναι εκείνοι οι λίγοι πονηροί που εκμεταλλεύτηκαν τις καταστάσεις και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις περηφανεύονται κιόλας για το κατόρθωμά τους!
Από τη στιγμή λοιπόν που ξεκίνησε η συζήτηση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καλό είναι αυτή να επεκταθεί και στα δικαιολογητικά που έχουν προσκομίσει ώστε να διοριστούν. Και αν αυτό γίνει σωστά, είναι σίγουρο ότι θα αποκαλυφθούν πολλά πράγματα σχετικά με το πώς λειτουργούν και άλλα κυκλώματα παρέχοντας «υπηρεσίες» απόκτησης διπλωμάτων ξενών γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ.
Και η πρόβλεψη του νόμου για να γίνει αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί υπάρχει. Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 28 του ν. 4305/2014 (Α΄237), οι υπηρεσίες υποχρεούνται στη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας όλων των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου του σύνολο των υπαλλήλων τους.
Με βάση τις εγκυκλίους Φ.34/45/2843/2014 και Φ.34.1/86/οικ.31792/8.12.2014, του τ. Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Δ/νσεις Διοικητικού των υπηρεσιών και των φορέων του ελληνικού δημοσίου, υποχρεούνται να καταχωρίζουν τις πληροφορίες για τους σχετικούς ελέγχους γνησιότητας των τίτλων σπουδών των εργαζομένων τους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα/εφαρμογή της ΕΑΔ (https://rns.aead.gr/titloi/
Βάσει των ανωτέρω, η ΕΑΔ διεξάγει ελέγχους στις υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, σχετικά με τις ενέργειες αυτών, ύστερα από επιβεβαιωμένο μη γνήσιο τίτλο σπουδών υπαλλήλων της αρμοδιότητάς τους, εποπτεύοντας συγχρόνως την υποχρέωση των Διευθύνσεων Διοικητικού για την καταχώριση των ενεργειών τους στην πλατφόρμα της ΕΑΔ, σχετικά με τους ελέγχους γνησιότητας των τίτλων σπουδών των εργαζομένων τους.
Η υπόθεση της Ρόδου είναι μία πολύ καλή αφορμή, ώστε να μην σταθούμε μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά η έρευνα να επεκταθεί και χωρίς παρωπίδες να γίνει έλεγχος παντού! Ετσι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και άνθρωποι με σπουδές και πραγματικά πτυχία να αντικαταστήσουν τους «έξυπνους» που προτίμησαν τον εύκολο δρόμο για να μπουν σε μία δημόσια υπηρεσία.
Φυσικά και δεν είναι καθόλου εύκολο να συμβεί, αλλά αν θέλουμε να μιλάμε για ένα αξιοκρατικό κράτος, θα πρέπει επιτέλους να σπάσουν τα αποστήματα του παρελθόντος και να σταματήσει η εκμετάλλευση και η κοροϊδία τόσων παιδιών που έχουν κοπιάσει να αποκτήσουν τα πτυχία τους, αλλά τα βλέπουν κορνιζαρισμένα στον τοίχο, καθώς η θέση έχει καταληφθεί από αυτούς που δεν έχουν τα προσόντα, αλλά μίλησε το πορτοφόλι τους.
Το αν είναι λίγοι ή πολλοί οι απατεώνες θα το αποκαλύψει η έρευνα, αλλά είναι χρέος του κράτους ακόμη και ένας να έχει παρακάμψει τη νόμιμη διαδικασία (σ.σ. εννοείται ότι δεν είναι ένας) να πάει στο σπίτι του και να τιμωρηθεί τόσο αυτός όσο και όσοι τον διευκόλυναν με το αζημίωτο!