Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ωστόσο, επειδή εκπρόσωποι συμμάχων και εταίρων αποφεύγουν αναφορές στις -από σαράντα κύματα- ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά σε περίοδο έντασης, οι δηλώσεις του κ. Πάιατ προβληματίζουν. Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονταν πάντοτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε off the record συζητήσεις με τους δημοσιογράφους. Ποτέ δημόσια, όπως ο νυν πρέσβης.
Με εμβάλλει σε σκέψεις ότι τρεις φορές, σε δύο μήνες, εκφράζει τον φόβο του πως επεισόδιο με την Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον. Εχουμε ήδη δύο επεισόδια – εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού και την (για ασήμαντη αφορμή) κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών. Η… αναβαθμισμένη εξέλιξη που περιμένει ο Αμερικανός πρέσβης σημαίνει σύρραξη;
Ελπίζω ότι εκφράζει πρωτίστως την ανησυχία του στους προϊσταμένους του. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, που συγκροτήθηκε το 1949, έχει ως βασική αρχή την προστασία του μέλους του οποίου αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία από ξένο παράγοντα. Δεν αναφερόταν verbatim στη Σοβιετική Ενωση, αλλά ήταν αβυσσαλέα η απόσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ -καπιταλιστική οικονομία και δημοκρατικό καθεστώς- και την ΕΣΣΔ -μονοκομματικό σοσιαλιστικό κράτος, στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Σήμερα η ΕΣΣΔ έχει καταρρεύσει και η καπιταλιστική οικονομία επιβλήθηκε στις χώρες-δορυφόρους της.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν υπάρχει ένταση μεταξύ μελών εντός της συμμαχίας; Λειτουργεί αποτρεπτικά ή γίνεται Πόντιος Πιλάτος;
Φαίνεται αδιανόητο, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται όλο και πιο επιθετική, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο -έκφραση της συλλογικής βούλησης των χωρών-μελών που οι αποφάσεις του λαμβάνονται με βάση την ομοφωνία και την κοινή συμφωνία- να κρατά ίσες αποστάσεις.
Η σύνθεση του Τασούλα
Φαίνεται, επίσης, αδιανόητο ότι ενώ δύο μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να εμπλακούν σε πολεμικό επεισόδιο, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που συνεδριάζει -τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα- να μην επιλαμβάνεται.
Είναι απορίας άξιον γιατί δεν συγκλήθηκε εκτάκτως η Στρατιωτική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των κρατών-μελών, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της κράτησης των δύο αξιωματικών. Περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βάρνα, οι παρακλήσεις του Γιουνκέρ προς Ερντογάν –που δήθεν καίγεται να ενταχθεί στην ΕΕ–να πιάσουν τόπο;
Για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η όποια πολεμική εμπλοκή ανάμεσα σε δύο κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημαίνει και την εν μέρει διάλυσή της…
Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει τις απόψεις των προϊσταμένων του, αλλά και τις δομές του ΝΑΤΟ. Γνωρίζει τις απόψεις των κρατών-μελών, αλλά και τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας. Γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητικές οι συνεχείς προειδοποιήσεις του. Πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τα έχει χαμένα. Οι λεονταρισμοί του Μαξίμου είναι για κλάματα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]