Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, πριν απαντήσει στην ερώτηση, σκέφτηκε να πει κάτι «χαριτωμένο»: Ετσι, της ευχήθηκε σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί την… «Γκόρνα Ματσεντόνια», δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία και όχι την ΠΓΔΜ. Κι επειδή ίσως του φάνηκε λίγο «το αστειάκι», πρόσθεσε πως πάντως «δεν είναι αυτός και η κυβέρνησή του που θα δώσουν το όνομα στην ΠΓΔΜ , αφού διεθνώς την αποκαλούν “Μακεδονία” εδώ και πάρα πολλά χρόνια»!
Οταν είδε ότι έπεσε ξερή η δημοσιογράφος από αυτό που της είπε, συνήλθε και τα… μάσησε. «Οχι, δεν είναι αυτός που θα προτείνει οποιοδήποτε όνομα. Ο,τι ήθελε προκύψει από τη διαπραγμάτευση». Μη μου βάλετε τώρα δύσκολες ερωτήσεις όπως: Αν έχει επίγνωση τι λέει. Αν του έχουν μάθει τα στοιχειώδη για το Μακεδονικό. Αν κατανοεί τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης. Αν, ρε παιδί μου, συναισθάνεται την ευαισθησία των Ελλήνων για το θέμα.
Να σας πω όμως τι λένε οι Σκοπιανοί για το Μακεδονικό; Πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «ΕΣΠΕΡΑ» θύμισε την τηλεοπτική συνέντευξη του Κίρο Γκλιγκόροφ, το 1992. Στο βίντεο, ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ εμφανίζεται να δηλώνει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι. Δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες ούτε και με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η υπόμνηση της εφημερίδας σύγχυσε τόσο τους Σκοπιανούς, ώστε στον εορτασμό της εικοσαετίας από την ίδρυση του κράτους τους από τον Γκλιγκόροφ κόντεψαν να ξεχάσουν… το όνομά του! Φυσικά, η προηγούμενη δήλωση Ζάεφ, ότι αφαιρώντας από το αεροδρόμιο το όνομα του Αλέξανδρου θα τιμούσε τον Κίρο Γκλιγκόροφ, ούτε που ξανακούστηκε.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπκο Γκεοργκίεφσκι ήταν, επίσης, ξεκάθαρος: Η καταγωγή μας είναι κοινή με των Βουλγάρων. Είμαστε σλάβοι. Η αρχαία Μακεδονία δεν βρίσκεται στα Σκόπια, είναι πολύ νοτιότερα, στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος από τις μάχες που κέρδισε έστειλε στον Παρθενώνα 300 ασπίδες με την επιγραφή «Αλεξάνδρος Φιλίππου και οι Ελληνες…».
Πριν από λίγες μέρες ο Πέτρε Σιλέγκοφ, δήμαρχος των Σκοπίων, καλεσμένος στην Αθήνα από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, δήλωσε ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής Ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην Ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια».
Και η Λιούμπικα Ατσεβσκα, πρώτη πρέσβης της ΠΓΔΜ, με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, δηλώνει υπερήφανη: «Είμαστε σλάβοι και μιλάμε τη σλαβική γλώσσα».
Αλήθεια, τι… den καταλαβαίνει ο Αλέξης;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]