«H έκθεσή του δεν είναι μία τυπική αναδρομική παρουσίαση», περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός Τέχνης, Σπύρος Μοσχονάς, και μας ξεναγεί στο Αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ, όπου αποκαλύπτεται η σύνθετη, ποικίλη και πλούσια σε πηγές και ερεθίσματα τέχνη του Καπάνταη. Ο επισκέπτης συναντά τα θέματα και τις ενότητες που δεν προορίζονταν πάντοτε για δημόσια θέα, μα καθόρισαν συνολικά το έργο του, ζωγραφικό και γλυπτικό.
Τριακόσια έργα, μεσαίας και μικρής κλίμακας, ιδιωτικού χώρου, μετάλλια, κεραμικά και σχέδια, τα οποία στη συντριπτική πλειονότητα εκτίθενται για πρώτη φορά, αφηγούνται τη ματιά και το πολύπτυχο έργο του γλύπτη. Ενα χρονολόγιο αναβιώνει την πορεία του Καπάνταη, που γεννήθηκε το 1924 στη Μυτιλήνη, από Μικρασιάτες γονείς, και πέθανε στη Νέα Σμύρνη το 1990. Την περίοδο 1942-1947 σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τους Κώστα Δημητριάδη και Μιχάλη Τόμπρο. Σπούδασε, επίσης, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ηταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν συστηματικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες, ήδη από τη δεκαετία του 1950. «Η γλυπτική δημιουργία του Καπάνταη εντάσσεται οργανικά στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής», σχολιάζει ο κ. Μοσχονάς και μας εξηγεί ότι «η πλειονότητα των έργων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό εστιάζει στη διαδικασία μετάβασης από το σχέδιο στο γλυπτό».
Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει πρωτόλεια σχέδια του καλλιτέχνη μέχρι την εποχή όπου γίνεται ένας από «τους σπουδαίους γλύπτες του νεοελληνικού 20ού αιώνα», ο οποίος αντλεί και από τον Μοντερνισμό και την αρχαιότητα ενσωματώνοντας στοιχεία ερωτισμού, το γυμνό σώμα και το διονυσιακό στοιχείο. Παράλληλα- όπως εξηγεί ο επιμελητής – «η μνήμη για τις χαμένες πατρίδες αποτελεί πυρήνα της δημιουργίας του» και μας αναφέρει έργα αφιερωμένα σε ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα όπως στην Επανάσταση του 1821, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσχονά, η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει ένα ιδιότυπο δίπολο, ο Καπάνταης γίνεται «φωνή του ελληνικού Μοντερνισμού» και παράλληλα «γίνεται σύνδεση με τις χαμένες πατρίδες, με τη μνήμη της Μικρασίας», όπως ο ίδιος αποτύπωσε τόσο σε μνημειακή κλίμακα, όπως ηρώα, ανδριάντες, μνημεία όσο και στο πεδίο της μικρογλυπτικής. Με αφορμή την έκθεση, η οικογένεια του γλύπτη δώρισε ένα γλυπτό και ικανό αριθμό σχεδίων στην ΕΒΕ. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, με κείμενα που συστήνουν την τέχνη του Καπάνταη, τη μνήμη του μικρασιατικού παρελθόντος του και την ευθύνη στο δημόσιο λειτούργημα του γλύπτη.
INFO
Βάσος Καπάνταης. Σχέδια και Γλυπτά
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα έως Κυριακή 09:30-20:00
Διάρκεια έκθεσης: 12.02-31.05.2025
Αίθριο 4ου ορόφου ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ