Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Αρχικά τους φανατικούς θρησκόληπτους, αφού ο αείμνηστος είχε δηλώσει πολλάκις πως το Σύμπαν δεν χρειάζεται τον Θεό για να συνεχίσει να υπάρχει, ακόμα και αν ο Θεός υπάρχει. Δεν πίστευε στη μεταθανάτια ζωή, «είναι παραμύθι για αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι» έλεγε, και δεν απάντησε ποτέ στον Μητροπολίτη Πειραιώς, ίσως επειδή ο Σεβασμιότατος του είχε αναγνωρίσει το «ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του». Αλλοι που είχαν ενοχληθεί ήταν οι οπαδοί του άγριου καπιταλισμού. Δεν είναι δα και λίγο να διατείνεται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου ότι ο καπιταλισμός είναι πιο επικίνδυνος από τα ρομπότ.
«Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται, ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί, αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι τώρα η τάση δείχνει πως ακολουθούμε τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα». Κάπως έτσι το είχε πει, αλλά βέβαια είχε πει πολλά. Ξαφνικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γέμισαν από ατάκες και δηλώσεις του Χόκινγκ, με τις περισσότερες από αυτές να αποτελούν το αποτέλεσμα μιας ζωής που τον ανάγκασε να φιλοσοφήσει τα πάντα. Και μοιάζει λίγο ειρωνεία που εκείνος, ένας επιστήμονας των θετικών επιστημών, κατάφερε τελικά να κατακτήσει τις πλατιές μάζες με το πνεύμα της σκέψης και το στοχασμό του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Στίβεν Χόκινγκ ήταν θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και διευθυντής Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από τις σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του ήταν -σε συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ- επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που αποκαλείται και ακτινοβολία Χόκινγκ. Ενας από τους στόχους του ήταν να συνδυάσει τις δύο μεγάλες θεωρίες, τη Γενική Σχετικότητα και την Κβαντική Μηχανική, σε μία θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας. Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» έμεινε στη λίστα με τα best sellers της βρετανικής «Sunday Times» για 237 εβδομάδες σπάζοντας κάθε ρεκόρ, παρόλο που ο εκδότης του έλεγε με χιούμορ πως με κάθε εξίσωση που προσέθετε έπεφταν οι πωλήσεις. Παντρεύτηκε δύο φορές, απέκτησε τρία παιδιά και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα απ’ όλα αυτά τα κατάφερε όντας σε πλήρη ακινησία και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των γιατρών που του έδιναν δύο χρόνια ζωής. Ετσι, του το είχαν πει όταν ήταν 22 ετών, όταν δηλαδή έγινε για πρώτη φορά η διάγνωση της ασθένειας του ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση). Πέθανε μισό αιώνα αργότερα.
ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, γιατί τελικά αυτά που πρόσφερε στην επιστήμη για την κατανόηση του Σύμπαντος ήταν ίσως λιγότερο σημαντικά από αυτά που πρόσφερε στην ανθρωπότητα για τη φύση των ανθρώπων. Εγινε το ζωντανό παράδειγμα μιας αδάμαστης θέλησης για ζωή και δημιουργία. «Δεν έχω τίποτα θετικό να πω για την αρρώστια μου, όμως με έμαθε το πιο σημαντικό. Να μην οικτίρω τον εαυτό μου και να συνεχίσω με ό,τι ήμουν ικανός να κάνω. Αλλοι είναι χειρότερα από εμένα. Είμαι πιο ευτυχής τώρα από όταν προτού αρρωστήσω».
ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν τα κατάφερε μόνο ο Χόκινγκ. Πάρτε τους παραολυμπιονίκες για παράδειγμα. Ή την άγνωστη κοπέλα που εξυπηρετεί με χαμόγελο πίσω από το γκισέ, χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις αν κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά, όπως γίνεται πάντα, όταν κάποιος είναι διάσημος, η δύναμη και η δυναμική του μηνύματός του πολλαπλασιάζονται: «Παρ’ όλο που έχω σοβαρή αναπηρία, είχα επιτυχία στο επιστημονικό μου έργο. Ταξίδεψα πολύ και βρέθηκα στην Ανταρκτική και στο Νησί του Πάσχα, έχω μπει σε υποβρύχιο και έχω επιβιβαστεί σε πτήση με μηδενική βαρύτητα. Μια μέρα ελπίζω να πάω στο Διάστημα. Είχα το προνόμιο να αποκτήσω κάποια κατανόηση για τον τρόπο λειτουργίας του Σύμπαντος μέσα από τη δουλειά μου. Αλλά θα ήταν ένα κενό Σύμπαν, πράγματι, χωρίς τους ανθρώπους που αγαπώ».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]