Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου, συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και εκπρόσωποι των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Κατά τις πληροφορίες επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα δεν επηρέασε ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας απομονώθηκαν με χειρισμούς που έγιναν άμεσα από τους Διαχειριστές. Έτσι κι αλλιώς η δυναμικότητα των υφιστάμενων διασυνδέσεων της Ισπανίας με τη Γαλλία είναι περιορισμένη.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το περιστατικό που συνέβη σήμερα στην ιβηρική χερσόνησο δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας για την διαχείριση της υπερπροσφοράς ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές που παρατηρείται αυτήν την περίοδο σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συνθήκες αστάθειας που δημιουργούνται από το συνδυασμό υψηλής παραγωγής με χαμηλή ζήτηση είναι γνωστές εκ των προτέρων και αντιμετωπίζονται με περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα ενόψει και της αργίας της Πρωτομαγιάς.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο για την αυριανή ημέρα σημειώνει νέα υποχώρηση στα 58,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα με 7 ώρες σχεδόν μηδενικής τιμής, ενώ οι ΑΠΕ προβλέπεται να καλύψουν το 74 % του φορτίου.
Ήδη από το περασμένο Σάββατο, ο ΑΔΜΗΕ, υπεύθυνος για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος, έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και δεν ελέγχονται κεντρικά από αυτόν — μια κατηγορία που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 γιγαβάτ ισχύος και χαρακτηρίζεται ως Ομάδα Β.
Αυτό συμβαίνει επειδή την άνοιξη, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια και την ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή από φωτοβολταϊκά, ενώ παράλληλα η ενεργειακή ζήτηση παραμένει σχετικά χαμηλή, δημιουργείται ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από τη μεγάλη διακοπή ρεύματος το μεσημέρι, το ισπανικό ηλεκτρικό σύστημα στηριζόταν σε ποσοστό 82% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τα φωτοβολταϊκά να καλύπτουν πάνω από το 60% και το υπόλοιπο να προέρχεται από αιολικά και ηλιοθερμικά συστήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του REN —του διαχειριστή του συστήματος της Πορτογαλίας, αντίστοιχου με τον ΑΔΜΗΕ— το μπλακάουτ ενδέχεται να οφείλεται σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε απότομες και ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν ασυνήθιστες ταλαντώσεις στις γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης (400 KV).
Ειδήσεις Σήμερα
- Παναιτωλικός – Athens Kallithea 0-1: «Ζωντανή» για την παραμονή με Αλφαρέλα
- Λεβαδειακός – Λαμία 0-0: Oι Φθιώτες έφυγαν με την ισοπαλία από το «Λ. Κατσώνης»
- Παναθηναϊκός: Νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη ο Βρανόπουλος, εκτός ΔΣ ο Γιάννης Αλαφούζος!
- SKY express: Ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους βασικούς δείκτες – Αύξηση 10% στην επιβατική κίνηση και 8,5% στα έσοδα
- Τι είναι η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» που εξετάζεται ως αιτία για το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
- «Είναι φυσιολογικό ο κόλπος της γυναίκας να έχει κάποια μυρωδιά»; – Ο Θάνος Παράσχος εξηγεί
- Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Η διακοπή φέρεται να προκλήθηκε από «σπάνιο» ατμοσφαιρικό φαινόμενο – Αποκαθίσταται σταδιακά [εικόνες-βίντεο]
- Φυλακές Αλικαρνασσού: «Συγγνώμη που ατίμωσα την στολή», είπε κλαίγοντας ο αστυνομικός που πέρασε ναρκωτικά