Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ολες οι χώρες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις αρχικές τους εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά. Ολες πλην μιας, της Ελλάδας, που αντί να ακολουθήσει το αναπτυξιακό κύμα που κυριαρχούσε στην Ευρώπη, υποβάθμισε κατά 1,5% τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ. Αντί για ανάπτυξη 2,7%, ζήτημα είναι εάν θα προσεγγίσουμε το 1,3%.
Το ίδιο έγινε και στη διετία 2015-2016, όταν οι χώρες της ευρωζώνης αξιοποίησαν πλήρως την υποτίμηση του ευρώ και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου για να πετύχουν εντυπωσιακές επιδόσεις με ανάπτυξη άνω του 2%.
Θλιβερή εξαίρεση και πάλι η Ελλάδα, που έπεσε στα χέρια του Τσίπρα.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς παρέλαβε την οικονομία σε συνθήκες ισχυρής ανάκαμψης. Η χώρα μας στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 είχε παρουσιάσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, όμως στη διετία 2015-2016 κατάφερε ο κ. Τσίπρας να ρίξει την οικονομία στα βράχια της ύφεσης.
Επί ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουμε χάσει μία μεγάλη ευκαιρία μένοντας εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2015 στην υπόλοιπη ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες του Νότου, πλην της Ελλάδας, να μπορούν να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους με μηδενικά επιτόκια.
Τώρα η χώρα κινδυνεύει να χάσει οριστικά τη δεύτερη ευκαιρία ανάπτυξης. Οι αγορές, όπως συνολικά και η οικονομία, έχουν το δικό τους κύκλο. Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τον «ενάρετο» κύκλο των προηγούμενων ετών, όταν τα κεφάλαια έρεαν στις αγορές και τα επιτόκια δανεισμού ήταν χαμηλά.
Τώρα υπάρχει προβληματισμός για τα υψηλά επίπεδα των τιμών στα χρηματιστήρια και υπάρχουν φόβοι για «φούσκες» που θα σκάσουν στις αγορές.
Εάν επιδεινωθεί το κλίμα διεθνώς τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία θα πολλαπλασιασθούν. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,8%, στόχος ο οποίος είναι εξαρχής αμφίβολος λόγω της υπερφορολόγησης, που περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Εάν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, και ήδη το πετρέλαιο κινείται κοντά στα 70 δολάρια, από 40 που ήταν πριν από δύο χρόνια, η προσπάθεια ανάκαμψης θα δυσκολέψει πολύ.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αυτό είναι το μεγάλο τίμημα που πλήρωσε η οικονομία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Χάσαμε ευκαιρίες που δεν ξέρουμε εάν θα τις ξαναδούμε.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΡΥΖΟΓΑΛΑ
Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα μιλήσει στο London School of Economics για τα fake news. Υποκλινόμαστε στο φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών και ελπίζουμε ότι και ο υπουργός θα ανταποκριθεί σε αυτό παρουσιάζοντας στο κοινό το πρόσφατο βίντεο με τα επιτεύγματα κυβέρνησης και περιφέρειας στη Δυτική Μακεδονία.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξηγήσει στο ακροατήριό του ότι στο σποτ πρωταγωνιστούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συγγενικά τους πρόσωπα. Η μητέρα ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που προσελήφθη στο πρωθυπουργικό γραφείο αντί 1.500 ευρώ μηνιαίως, που έλεγε ότι τώρα ησύχασε, ένας άλλος της κλαδικής ξεκαθάριζε ότι τελείωσε το παλαιό σύστημα και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, που έγινε γνωστός για τις αντισημιτικές του αναρτήσεις στο facebook, εξέφραζε την αισιοδοξία του. Ο δε πρωθυπουργός τα σκέπαζε όλα με το σύνθημα «Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη» και την απομίμηση του εθνόσημου της «ελληνικής κυβέρνησης». Σε ένα σημείο του βίντεο εμφανίζεται και μία πινακίδα για το ρυζόγαλο της ημέρας. Να το προσέξουν στο Μαξίμου, δίνουν ιδέες.
ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές, που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και το Σύνταγμα. Αυτό που έκανε εντύπωση όμως είναι ότι ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι στη σύνθετη ονομασία η Ελλάδα θα ζητήσει γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο. Δηλαδή όχι, π.χ., Νέα Μακεδονία αλλά Nova Macedonjia. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός θέλει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, όμως η διεθνής κοινότητα που δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει σλαβικά, θα μεταφράσει αυτόματα την ονομασία. Οπως συνέβη με τη Φινλανδία, που αποκαλείται διεθνώς Finland και όχι Suomi, όπως είναι στην εθνική γλώσσα.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]