Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Από τις αλλαγές στις Πανελλαδικές -το σύστημα έχει αλλάξει περισσότερες φορές από όσες μπορεί να αντέξει- μέχρι την ίδρυση σχολών ως απάντηση σε κάθε κοινοτάρχη που θα το ζητούσε. Αν μπορούσαν, θα ίδρυαν από ένα πανεπιστήμιο σε κάθε χωριό, έτσι, για το καλό της ανάπτυξης.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Επειδή όμως οι εποχές δεν σηκώνουν πλέον τέτοιες πρακτικές και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, οι πολιτικοί φροντίζουν να βρίσκουν άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσουν το «όραμά» τους και για να ικανοποιήσουν αυτή τη μεγάλη, την τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων (από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους μέχρι τις τοπικές κοινωνίες). Η σημερινή κυβέρνηση έκανε κορωνίδα την κατάργηση των Πανελλαδικών. Το υποσχέθηκαν, το επανέλαβαν, το προσάρμοσαν αναλόγως όταν είδαν ότι δεν «έβγαινε», μέχρι που σταμάτησαν εντελώς να το λένε. Τώρα, η νέα της μεταρρύθμιση λέγεται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το οποίο συνάντησε την αμέριστη συμπαράσταση των δήμων, όχι όμως και του ακαδημαϊκού κόσμου. Γιατί άραγε;
Μήπως επειδή προωθείται από το υπουργείο με τόση βιασύνη και προχειρότητα που δεν προλαβαίνουν να απαντήσουν ούτε σε βασικά ερωτήματα που αφορούν το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων; Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κληθούν σε λίγες εβδομάδες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τις Πανελλαδικές και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα και με τις αλληλοκαλύψεις σπουδών και επαγγελματικών πεδίων από την κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιώς και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι προφανές πως ούτε μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας προηγήθηκαν ούτε αξιολόγηση των νέων τμημάτων.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσθήκες στο μηχανογραφικό δελτίο μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγει κάποια τμήματα, έχουν προστεθεί άλλα, όμως φέτος μιλάμε για μια πρωτοφανή αλλαγή, την κατάργηση περίπου 40 τμημάτων (σ.σ.: μαζί με τις ειδικότητές τους) από τα δύο ΤΕΙ και την αντικατάστασή τους από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», έγραφε ο «Ε.Τ.» την περασμένη εβδομάδα (Ελπίδα Οικονομίδη, 26/1). Εκτοτε, όλο και αυξάνεται η λίστα με τα κενά και τα προβληματικά σημεία. Μετά το Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ, την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία και είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]