Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πρόκειται για μία ακόμη μαγική εικόνα, που δεν έχει σχέση με τη δημοσιονομική πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται λογιστικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι δαπάνες υστέρησαν κατά 1,5 δισ. έναντι του στόχου με κύρια θύματα το κοινωνικό κράτος και τις επενδύσεις. Μόνο στην Υγεία οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία ήταν μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια, ενώ μεγάλο είναι και το «ψαλίδι» στην αποπληρωμή των κοινωνικών επιδομάτων.
Ολοι γνωρίζουν ότι το πλεόνασμα είναι λογιστικό και στο πιθανό ερώτημα για ποιο λόγο η Κομισιόν δεν θέτει κάποια ερωτήματα για το πώς διαμορφώνονται το δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα η απάντηση είναι προφανής: οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητούν το ύψος του πλεονάσματος από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του επιστρέφει σε αυτούς για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών.
Ολοι θυμόμαστε ότι πέρυσι από το θηριώδες πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5%) δόθηκαν μόνο 610 εκατομμύρια στους συνταξιούχους και μάλιστα με μία ενέργεια την οποία η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναλάβει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Τα υπόλοιπα χρήματα του πλεονάσματος, περίπου 5,8 δισ., «έφυγαν» από τα δημόσια ταμεία, όπως είχε πει ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, για την πληρωμή τόκων.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως κοινωνικό μέρισμα το 40% του πλεονάσματος, δηλαδή 2,6 δισ., αλλά διέθεσε μόνο τα 610 εκατομμύρια.
Για το λόγο αυτόν οι δανειστές τρίβουν τα χέρια τους όταν διαβάζουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.
Κι εάν πάλι το πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα ανάπτυξης θα ήταν ένα θετικό νέο. Ομως η οικονομία παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας και το υπέρογκο πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα είναι αποτέλεσμα στάσης πληρωμών, αφαιρεί πόρους από την πραγματική οικονομία.
Για παράδειγμα, μπορεί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τη δημοσιονομική της επιτυχία, αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι δαπάνες του επταμήνου είναι 1,1 δισ. όταν ο ετήσιος στόχος ξεπερνά τα 6,7 δισ. Δηλαδή σε 7 μήνες έχει διατεθεί μόλις το 16,5% των ετήσιων κονδυλίων. Πρόκειται για δαπάνες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία κινητοποιώντας κεφάλαια και προωθώντας αναπτυξιακά έργα.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΜΠΟΔΙΑ
Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Πράγματι ξένοι όμιλοι διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και σκέπτονται να τοποθετήσουν κεφάλαια. Ωστόσο, πολλά κυβερνητικά στελέχη κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να ακυρώσουν στην πράξη το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Πιτσιόρλας μπορεί να υποστηρίζει την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, όμως δεν έχουν την ίδια άποψη όλα τα υπουργικά στελέχη. Κάθε επένδυση αντιμετωπίζεται εχθρικά, ενώ το φορολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις επιδεινώνεται διαρκώς.
ΑΠΟ ΤΟ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία νέους σταθμούς διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Από το «δεν πληρώνω» και το ανέβασμα των μπαρών στους αυτοκινητοδρόμους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο καλύτερος «πελάτης» των εργολάβων. Τα διόδια όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά οι σταθμοί τους πληθαίνουν ενώ οι κατασκευαστές συνέχισαν να παίρνουν «μπόνους» εκατομμυρίων για την επιτάχυνση των έργων. Οσο για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που πρωτοστατούσαν στις διαμαρτυρίες κατά των διοδίων, δικαιούνται να κόψουν αυτοί τις κορδέλες εγκαινίων των νέων σταθμών στην Εγνατία Οδό ως ένα ελάχιστο δείγμα «τιμής» στον καιροσκοπισμό και το λαϊκισμό.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου