Το περιστατικό καταγράφηκε να τρέχει με την ιλιγγιώδη ταχύτητα στις 31 Μαρτίου 2025, στη λεωφόρο Συγγρού 231, στην περιοχή της Καλλιθέας στις 01:12 τα ξημερώματα περίπου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όχημα ανήκει σε γνωστή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει σχηματιστεί δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση, ενώ οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό του οδηγού του οχήματος.
Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος Αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ο οποίος ανέφερε πως το όχημα ήταν μια BMW.
Έρευνα για τα τροχαία στην Ελλάδα: 1 στους 5 οδηγεί πιωμένος ή περνάει με κόκκινο
Δύο στους τρεις Ελληνες παραδέχονται ότι «σπάνε» τα κοντέρ παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας, ένας στους πέντε ότι οδηγεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή παραβιάζει το κόκκινο φανάρι, ενώ οι μισοί ότι οδηγούν με το κινητό στο χέρι.
Στοιχεία ιδιαίτερα ανησυχητικά, τα οποία και αναδεικνύουν την προβληματική οδική συμπεριφορά που παρουσιάζει μια σημαντική μερίδα πολιτών, όπως για παράδειγμα ενός 45χρονου που συνελήφθη χθες στη λεωφόρο Συγγρού, καθώς έτρεχε με πάνω από 200 χλμ (!) την ώρα υπό την επήρεια μέθης!
Η εξήγηση για τα τροχαία
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis και παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών της εταιρίας, Πασχάλης Τεμεκενίδης, στην εκπομπή «Αναλύσεις» στο ERTNEWS για τα τροχαία στη χώρα μας, ένα ποσοστό της τάξεως του 65% των οδηγών δεν κρύβει ότι οδηγεί με ταχύτητα πάνω από το όριο (πάντα 1%, συχνά 5%, μερικές φορές 34%, σπάνια 25%), ένα 20% ότι οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ (συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 15%) καθώς επίσης ένα 20% ότι περνάει με κόκκινο φανάρι (πάντα 1%, συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 14%).
Απογοητευτικοί οι αριθμοί και για τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση. Το 47% των οδηγών αναφέρει ότι οδηγεί με το κινητό στο χέρι, είτε πάντα (1%) είτε συχνά (4%) είτε μερικές φορές (16%) είτε σπάνια (26%). Περίπου έξι στους δέκα (58%) αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κινητό μέσω Bluetooth.
Την ίδια στιγμή, ένας στους είκοσι (5%) παραδέχεται ότι αφήνει κάποιον χωρίς δίπλωμα να πάρει στα χέρια του το τιμόνι και να οδηγήσει, ενώ ένα 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα ότι έχει επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει το αυτοκίνητο.
Απο την άλλη, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι εννέα στους δέκα οδηγούς δηλώνουν ότι φοράνε πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος (87%). Οπως και το ότι ένας στους δύο (48%) σταματά πάντα σε διαβάσεις πεζών.
Πάντως, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων η κύρια αιτία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας (64% μεταξύ όσων οδηγούν κάποιο όχημα και 73% μεταξύ όσων δεν οδηγούν).
Με πατημένο γκάζι
Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα (49% και 55% αντίστοιχα), η χρήση κινητού κατά την οδήγηση (33% και 29% αντίστοιχα), ενώ αρκετά χαμηλότερα αναφέρονται η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17% και 18% αντίστοιχα), η ελλιπής/χαλαρή αστυνόμευση και η ατιμωρησία (16% και 9% αντίστοιχα), η κακή κατάσταση των οχημάτων (4% και 3% αντίστοιχα) και η ελλιπής σήμανση/σηματοδότηση (4% και 2% αντίστοιχα).
Οσο για το εαν τελικά η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας της επικίνδυνης οδήγησης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39%) θεωρεί πως δεν είναι, σε αντίθεση με ένα 33% που πιστεύει ότι οι πολύ ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 75 ετών) παρουσιάζουν την πιο επικίνδυνη συμπεριφορά. Υπάρχει, όμως, και ένα 27% που εκτιμά ότι αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από τους πολύ νεαρούς οδηγούς (κάτω των 25 ετών).
Σε κάθε περίπτωση, καθολική είναι η συμφωνία (73%) για τη μείωση του υφιστάμενου ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών. Οπως και για την τοποθέτηση καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες για την καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων και την επιβολή ποινών (87%).