Τον είχε φέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον και έκτοτε είδε να αλλάζουν έξι πρωθυπουργοί, να παντρεύονται δύο πρίγκιπες, να βγαίνει η χώρα από την Ε.Ε και να πεθαίνει η βασίλισσα. Πλέον συγκατοικεί με τον σερ Κιρ Στάρμερ.
Ο ηγέτης των Εργατικών και νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι εκείνος που έβαλε τέλος στην 14ετή κυριαρχία των Συντηρητικών. Με την αμέριστη βοήθεια βέβαια των ίδιων των Τόρις που έκαναν ότι μπορούσαν για να απαξιωθούν στα μάτια και στις τσέπες της κοινής γνώμης.
Μάχιμος δικηγόρος, φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και παίκτης και ο ίδιος, χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «box-to-box midfield general», δηλαδή κάτι σαν το 8άρι της ομάδας που τρέχει σε όλο το γήπεδο διατηρώντας τις αντοχές του. Είναι βέβαιο ότι θα τις χρειαστεί για να συμμαζέψει αυτά που βρήκε. Τα απανωτά οικονομικά σοκ από το Brexit, η προβληματική διαχείριση της πανδημίας, η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS), η ακρίβεια, η ανεργία αλλά και η αστεγία είναι το έδαφος που έστρωσαν οι Συντηρητικοί για να βαδίσει πάνω του ο Στάρμερ.
Παύλος Ντε Γκρες: Common People*
Προερχόμενος από εργατική οικογένεια, ο 61χρονος πολιτικός μεγάλωσε βλέποντας την νοσηλεύτρια μητέρα του να παλεύει για χρόνια με μια σπάνια ασθένεια. Αυτό τον έκανε να εκτιμήσει και να σεβαστεί το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πέρσι γνώρισε την μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του. Ένα από τα στοιχήματα της θητείας του, μαζί με τις φθηνότερες τιμές ενέργειας, θα είναι η ενίσχυση του βρετανικού ΕΣΥ και η μείωση των ατελείωτων λιστών αναμονής.
Απαλλαγμένος από δόγματα που κρατούσαν τους Εργατικούς αποκομμένους από την πραγματικότητα, επαναπροσδιόρισε τις θέσεις του κόμματος σε θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ σαφής είναι και η στάση του για την Ουκρανία. «Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς στην Ουκρανία είναι να δει τα πολιτικά κόμματα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο να τσακώνονται για κάτι που είναι ζωή ή θάνατος γι’ αυτούς», όπως είχε πει ο ίδιος.
Το «no drama Starmer» που έγραψε ο Guardian περιγράφει άριστα την πολιτική ιδιοσυγκρασία του νέου Βρετανού πρωθυπουργού. Μεθοδικός και προσγειωμένος είναι ίσως ότι χρειάζεται η χώρα μετά από μια σειρά χαρισματικά ανισόρροπων πολιτικών που έσυραν τη χώρα σε περιπέτειες από τις οποίες ακόμα δεν έχει ξεμπερδέψει. Ο Στάρμερ δεν είναι ακραίος όπως ήταν ο προκάτοχος του Κόρμπιν αλλά ούτε πιστός υπάκουος των ΗΠΑ όπως ήταν ο Μπλερ. Το κυριότερο είναι ότι δεν λαϊκίζει και ο πολιτικός του λόγος είναι τόσο μετριοπαθής που καταντά σχεδόν βαρετός. Και αν θυμηθεί κάποιος τον Τζόνσον, την Τερέζα Μέι, την Λιζ Τρας και τον Σούνακ αυτό είναι σχεδόν ανακουφιστικό.
Ειδήσεις σήμερα
Απόστολος Λύτρας: Οι πρώτες 15 ημέρες στο κελί «4» – Ανταλλάσσει τηλεκάρτες για τσιγάρα [βίντεο]
Έκρηξη σε beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Μεσσηνία – Στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης
Αυστηρό μήνυμα από το ΥΠΕΞ για την καθαίρεση Μπελέρη: Ερωτήματα για το κράτος δικαίου στην Αλβανία