Η επιστημονική πρόοδος αιώνων της ανθρώπινης ιστορίας συμπυκνώνεται πλέον σε δεκαετίες, με ρυθμούς που ξεπερνούν την ικανότητα του μέσου ανθρώπου να την αφομοιώσει. Εξ ου και τα αναπάντητα ερωτήματα. Τι θα γίνει αν (ή όταν) δημιουργηθούν μηχανές με συνείδηση και πέσουν στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν; Να κρατάμε την ανάσα μας ή να ξεφυσήσουμε με ανακούφιση που ζούμε σε αυτούς τους καιρούς;
Η συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νομπελίστα Ντέμη Χασάμπη, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Και το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες ο CEO της Deepmind και ένας από τους υποστηρικτές της ηθικής διακυβέρνησης της ΤΝ, μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα, σημαίνει πολλά.
Όμως η κυβέρνηση ξέρει πως χρειάζονται πολύ περισσότερα, διότι μυαλά όπως ο Ντέμης Χασάμπης δεν πέφτουν από τα δέντρα. Και αν πέφτουν, δεν τα αφήνουν εκεί να μαραζώσουν. Λένε πως ένας δάσκαλος του στο δημοτικό είχε γράψει στον έλεγχο τριμήνου πως το μυαλό του είναι τόσο μεγάλο όσο ένας πλανήτης. Χρειάζονται λοιπόν σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα και περιβάλλοντα ανοικτά στην καινοτομία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια μέρα την δημόσια παιδεία, μπορεί όμως να ενισχύσει την έρευνα και τους Έλληνες επιστήμονες και να αποτελέσει φιλόξενη μήτρα για ευρωπαϊκές –και όχι μόνο- start up που ειδικεύονται στην ΤΝ.
Αυτό προϋποθέτει χρήματα και ένα ανοικτό ρυθμιστικό πλαίσιο και όχι τα ασφυκτικά γρανάζια των Βρυξελλών. Την ώρα που ο Τραμπ αναφωνούσε “drill, baby, drill” (σκάψε μωρό μου, σκάψε) και η Κίνα παρουσίαζε το εντυπωσιακό και εξωφρενικά φθηνό DeepSeek, ο Μακρόν απαντούσε «plug, baby, plug» (βάλτο στην πρίζα). Έστω και καθυστερημένα, η Ε.Ε ανακοίνωσε το πρόγραμμα Invest AI που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει κεφάλαια 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελλάδα τρέχει ήδη δυναμικά στην κούρσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ένα από τα πρώτα 7 εργοστάσια (AI factories) της Ε.Ε θα γίνει στη χώρα μας, με υπολογιστικό πυρήνα τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως.
Αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει τεχνολογικές δυνάμεις χωρίς να παραγνωρίζει τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν την υπερνοημοσύνη, τότε θα έχει πετύχει κάτι που κανείς δεν περίμενε από μια χώρα μέχρι πρότινος στο χείλος της καταστροφής. Όπως κανείς δεν περίμενε από ένα παιδί που σχεδίαζε βιντεοπαιχνίδια να βρεθεί στην κορυφή της πιο επιδραστικής τεχνολογίας όλων των εποχών.