Όπως σημειώνει το «Intercept», αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων που κάποιος στέλνει μέσω του iMessage, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, κάθε φορά που κάποιος χρήστης του iOS αρχίσει να συντάσσει μήνυμα στην εφαρμογή, η εταιρεία έχει πρόσβαση στον αριθμό του παραλήπτη και τον καταγράφει σε αρχείο που διατηρείται για 30 ημέρες.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Στο αρχείο αυτό καταγράφονται επίσης η μέρα και η ώρα αποστολής του μηνύματος, μαζί με την διεύθυνση ΙΡ του χρήστη, μέσω της οποίας μπορεί να ταυτοποιηθεί και η τοποθεσία του. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να περάσουν στα χέρια των Αρχών με μια απλή δικαστική εντολή.
Η Apple, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι «όταν οι Αρχές μας παρουσιάσουν νόμιμο κλητήριο θέσπισμα ή δικαστική εντολή, παραδίδουμε τις πληροφορίες που μας ζητούνται, αν είναι στη διάθεσή μας», εξηγώντας ότι «εργαζόμαστε στενά με τις διωκτικές αρχές ώστε να κατανοήσουν τι μπορούμε να τους παράσχουμε και να τους ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα περιεχόμενα συνδιαλέξεων ούτε αποτελούν απόδειξη ότι υπήρξε κάποια επικοινωνία».