Το εγχείρημα του «κουρέματος» του κτιρίου που έχει μετατραπεί σε… γεφύρι της Αρτας εδώ και μία πενταετία, εκτός από πολυσύνθετο είναι και πολυδάπανο, καθώς μόνο για τη μελέτη ο προϋπολογισμός αγγίζει τις 730.000 ευρώ.
Μέσα στον επόμενο μήνα καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρίες να καταθέσουν τις προσφορές τους, ώστε να επιλεγεί αυτή που θα πάρει στα χέρια της την «καυτή πατάτα», υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το νέο κεφάλαιο στο σίριαλ ανοίγει με την προκήρυξη διαγωνισμού από το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Πριν από λίγες ημέρες προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει να εκπονήσει το πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Μελέτη κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δήμο Αθηναίων προϋπολογισμού 587.179,52 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%)».
Κριτήριο ανάθεσης
Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά» βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής. Για να προσδιοριστεί αυτή η προσφορά, θα αξιολογηθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων με βάση τα κριτήρια και υποκριτήρια, καθώς και τη σχετική στάθμισή τους σύμφωνα με τη διακήρυξη. Οπως ξεκαθαρίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η σύμβαση που θα συναφθεί δεν υποδιαιρείται σε τμήματα και θα ανατεθεί ως ενιαίο σύνολο. Αντικείμενο της μελέτης αποτελούν η πλήρης και τεκμηριωμένη πρόταση του τρόπου κατεδάφισης, η στατική επάρκεια και οι απαιτούμενες ερευνητικές εργασίες, προκειμένου να κατεδαφιστούν τρεις όροφοι του ξενοδοχείου, ο 8ος, ο 9ος και ο 10ος. Επίσης, η μελέτη αφορά την κατεδάφιση τμήματος του έβδομου ορόφου, καθώς και του δώματος του ξενοδοχείου «COCO-MAT» ιδιοκτησίας της εταιρίας ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ.
Σκοπός της μελέτης είναι, όπως τονίζεται στα σχετικά έγγραφα, να εφαρμοστούν με ασφάλεια οι αποφάσεις των Αρχών που επέβαλαν την κατεδάφιση και συγκεκριμένα το πρωτόκολλο κατεδάφισης του Δήμου Αθηναίων με ημερομηνία 15-02-2023, η τελεσιδικία που επικαιροποιήθηκε με το από 03-04-2024 έγγραφο της ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019, καθώς και τα από 2023, 2024 και 2025 Πρακτικά Συνεδριάσεως του Τριμελούς Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόβλεψη
Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη εκτέλεσης του έργου λύνοντας έναν… γόρδιο δεσμό, καθώς το ξενοδοχείο βρίσκεται εν λειτουργία. Μέσω της προκήρυξης ζητείται να προσδιοριστεί η βέλτιστη λύση από άποψη ασφάλειας, τεχνικής και οικονομίας για την κατεδάφιση έπειτα από σύγκριση εναλλακτικών λύσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αφορά ενεργό κτίριο. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε 18 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 20/05/2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 15.00, σύμφωνα με την προκήρυξη.
«STOP» ΑΠΟ ΜΕΝΔΩΝΗ ΤΟ 2020
Τι υποστηρίζει η οικογένεια Ευμορφίδη
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δήμου Αθηναίων για «κούρεμα» της ξενοδοχειακής μονάδας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της οικογένειας Ευμορφίδη, που υποστηρίζει ότι η ανέγερση του κτιρίου έγινε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου με όλες τις απαραίτητες άδειες. Η εταιρία ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ είχε αρνηθεί στο παρελθόν να αναλάβει την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων, συνολικού ύψους 33 μέτρων, επικαλούμενη τις δυσχέρειες του έργου, καθώς είχε αυτό το δικαίωμα από τον νόμο. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές.
Θρίλερ
Η εταιρία είχε αποκτήσει το οικόπεδο το 2016, ενώ το ξενοδοχείο έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο του 2019. Το… θρίλερ της κατεδάφισης ξεκίνησε λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2020, όταν με απόφασή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε απορρίψει την έγκριση της άδειας κρίνοντας το ύψος του πολυτελούς ξενοδοχείου απαγορευτικό για την περιοχή, ενώ είχε προηγηθεί και ανάλογη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού τονιζόταν ότι «δεν εγκρίνεται η μελέτη ανέγερσης του ακινήτου επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 στην περιοχή Μακρυγιάννη ως προς το ύψος της οικοδομής, διότι ο προεξέχων όγκος του κτιρίου, με το διαμορφωμένο ύψος του, προκαλεί έμμεση βλάβη στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, της Ακρόπολης των Αθηνών, και στον περιβάλλοντα χώρο αυτής, τον οποίο υποβαθμίζει όχι μόνο από το επίπεδο του εδάφους αλλά και από το ύψος του Ιερού Βράχου, από τον οποίο είναι εμφανής».
Το μπαλάκι κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που αναλαμβάνει πλέον να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά των τελευταίων ορόφων.