Στην πλούσια πολιτιστική συγκομιδή της τρέχουσας χρονιάς στη χώρα μας πρωταγωνιστεί ένα νέο μουσείο, και μάλιστα Αρχαιολογικό! Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κύθνου αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου το κυκλαδίτικο νησί να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, αντάξιο του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος.
Παρά τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, η Κύθνος δεν διέθετε αντίστοιχο μουσειακό χώρο… Από φέτος όμως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο -έργο που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που συναντώνται στο νησί της Κύθνου προσδίδοντας ένα άκρως ανταγωνιστικό πολιτιστικό τουριστικό προϊόν, με ποικίλα οικονομικά οφέλη.
Την Κυριακή 14 Μαΐου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύθνου, το οποίο θα στεγάσει τη μακραίωνη ιστορία της, καθώς τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο κυκλαδίτικο νησί έχουν εντοπιστεί από τη μεσολιθική εποχή της 9ης χιλιετία π.Χ. Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
«Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αναπτύσσεται σε επτά ενότητες», περιγράφει στον «Ε.Τ.» η μία από τις δύο υπεύθυνες του σπουδαίου αυτού έργου, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Κατερίνα Καλαντζοπούλου, η οποία με τη συνυπεύθυνη-αρχαιολόγο Θεοδώρα Παπαγγελοπούλου συντόνισαν τις ενέργειες για αυτόν τον μουσειακό χώρο, συμβατό στις ανάγκες τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.
Τα ευρήματα
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από τη μεσολιθική της 9ης χιλιετίας π.Χ. στη νεολιθική, από την Εποχή του Χαλκού στη μυκηναϊκή, στη γεωμετρική, στην αρχαϊκή, στην κλασική, στην ελληνιστική, στη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο! Ευρήματα που επί χρόνια φυλάσσονταν σε αποθήκες βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου αναδεικνύονται η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα της Κύθνου. «Τα ευρήματα προέρχονται από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά και από άλλες προϊστορικές θέσεις. Τα εκθέματα είναι χρηστικά, λατρευτικά, κοσμήματα, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα και επιγραφές. Εξέχουσα θέση έχουν τα ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κύθνου, το Βρυόκαστρο. Ξεχωριστή ενότητα έχουν οι προθήκες με ευρήματα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων», εξηγεί η κ. Καλαντζοπούλου και μας περιγράφει τις επτά ενότητες της συλλογής, η οποία «αντιπροσωπεύει το σύνολο των ευρημάτων της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, εδώ και 11.000 χρόνια».
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΡΔΕΡΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΝΟΥ: «Σημαντικό έργο για το νησί»
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί μας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αρκετά χρόνια», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος μας εξήγησε πως μετά την παραχώρηση του κτιρίου από τον δήμο στο ΥΠΠΟΑ, το έργο εντάχθηκε σε χρηματοοικονομικά προγράμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανήκει σε μια μικρή ομάδα σχολείων γνωστά ως «Τύπου Καλλία» που σχεδιάστηκαν από τον νομομηχανικό Δημήτρη Καλλία κατά την περίοδο 1890-1910, ως λύση στο κτιριακό ζήτημα των σχολείων στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Τα σχολεία «τύπου Καλλία» είναι κτίρια με έναν όροφο σε νεοκλασικό ρυθμό με χαρακτηριστικό διάκοσμο στην όψη στα αετώματα και στα κιανόκρανα.
Περίπου 400-500 νεοκλασικά κτίρια κτίστηκαν την περίοδο εκείνη σε ολόκληρη την επικράτεια, από τα οποία μέχρι σήμερα μερικά σώζονται ως διατηρητέα μνημεία. Στο πλαίσιο της μετατροπής του νεοκλασικού σε Αρχαιολογικό Μουσείο έγιναν διάφορες εργασίες κατασκευής, μεταξύ άλλων και ράμπα ΑμεΑ, αλλά και υλοποιήθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση των γλυπτών και των αρχιτεκτονικών μελών.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές – Δώρα έως 4.004 ευρώ σε όλα τα Ταμεία [πίνακες]
Debate: Απόψε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Ποιες οι θεματικές ενότητες
Υπόθεση Παπαγεωργίου: Οι δύο συλλήψεις ανοίγουν δρόμο για εντοπισμό της σορού του Μάριου