Αλλαγή στρατηγικής μάρκετινγκ προτείνει ο εκπρόσωπος και δανείζεται το ηθικό δίδαγμα από το παραμύθι του Αισώπου, όπου κάποτε ένας άνθρωπος είχε μία κότα που γεννούσε χρυσά αβγά. Και για να επωφεληθεί περισσότερο και πιο γρήγορα από το χρυσάφι, έσφαξε την κότα… Κι έτσι, αντί να γίνει πλούσιος μια και καλή, τα έχασε όλα! «Κόκκινο φως, σήμα κινδύνου. Η τουριστική έκρηξη της Αθήνας απειλεί τους αρχαιολογικούς χώρους», είναι ο τίτλος του ξένου δημοσιεύματος, ενώ τονίζει πως «ο αριθμός των επισκεπτών φτάνει τα 30 εκατομμύρια -τρεις φορές ο πληθυσμός της χώρας-, καθώς οι ειδικοί έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά οφέλη με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Συνέδριο του ΥΠΠΟΑ
Πράγματι, αυτές οι σύνθετες προκλήσεις αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα του συνεδρίου «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability», το οποίο διοργανώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972) της UNESCO.
Στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας τονίζεται πως η τουριστική ανάκαμψη μετά την πανδημία δεν είναι χωρίς κινδύνους, κάτι που «ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, γνωρίζει». «Διανύουμε μια υπέροχη χρονιά. Είναι σχεδόν Δεκέμβριος και η σεζόν συνεχίζεται, αυτό ακριβώς που θέλουμε – την επιμήκυνση της σεζόν λίγο λίγο». Λίγες γραμμές πιο κάτω, το άρθρο αναφέρεται στους 16.000 επισκέπτες που υποδεχόταν την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο αρχιτεκτονικό θαύμα που συντελέστηκε πριν από 2.500 χρόνια στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης!
Σε αυτό το σημείο, ο Ντε Μπράιν εξηγεί πως «πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε πότε ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος, και 16.000 επισκέπτες την ημέρα σε ένα μνημείο σαν την Ακρόπολη είναι υπερβολικά πολλοί», ενώ επεσήμανε πως οι μελέτες έχουν δείξει ότι, περισσότερο από ποτέ, οι ταξιδιώτες ήθελαν φέτος βιώσιμες επιλογές.
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
«Με τον τουρισμό να… βρυχάται ξανά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα χωρητικότητας σε δημοφιλείς τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως έδρα 18 μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η Ελλάδα αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τις προκλήσεις της διαχείρισης του αριθμού των επισκεπτών, με τους ειδικούς να τονίζουν τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της προστασίας των αρχαίων μνημείων και της ανάπτυξής τους για τουριστική χρήση», σημειώνει το δημοσίευμα, όπου επίσης φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σχετικά με τη βιωσιμότητα του αστικού ιστού. Το 2022 επισκέφτηκαν το κέντρο περισσότεροι από 7.000.000 τουρίστες…
Ο Ντε Μπράιν προτείνει τη δική του εκδοχή για το νέο προσαρμοσμένο μάρκετινγκ! «Ελπίζουμε ότι σύντομα τα εισιτήρια θα πωλούνται μόνο μέσω Διαδικτύου, γιατί αυτός θα ήταν ένας σίγουρος τρόπος περιορισμού της υψηλής ανταπόκρισης», σημειώνει ο εκπρόσωπος και προσθέτει ότι η προσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων ανάλογα με την εποχή θα μπορούσε επίσης να οριοθετήσει τη μεγάλη ανταπόκριση στους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους. «Η επιλογή του ταξιδιού κατά τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τουρισμό», καταλήγει.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα της Εύβοια – Τι λένε οι σεισμολόγοι στον «Ε.Τ.»
Κιβωτός του Κόσμου: Τι βρέθηκε στους λογαριασμούς του π. Αντώνιου και της Πρεσβυτέρας
Εκλογές: Τι εκτιμούν στο Μαξίμου για το πολιτικό σκηνικό