Με τον φόβο μιας μεγάλης καθίζησης ζουν οι κάτοικοι του χωριού Βούτες στο Ηράκλειο καθώς εντελώς ξαφνικά άρχισαν να παρουσιάζονται στα σπίτια τους αλλά και στους δρόμους, ρήγματα. Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα κτίσματα τα οποία φαίνεται πως είναι επικίνδυνα. «Ήδη από χθες που κάναμε την πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση υπήρξε η σύσταση σε κάποιους κατοίκους να μην παραμείνουν στα σπίτια τους. Τώρα θα έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα και θα ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση των κτισμάτων. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε πως κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, με έξι πολιτικούς μηχανικούς, έχουν ξεκινήσει την επισκόπηση στο σχολείο, το νηπιαγωγείο, την εκκλησία, την παιδική χαρά και τις κατοικίες.
Οι δηλώσεις Λέκκα μετά την πρώτη αυτοψία στις ρηγματώσεις
«Θα γίνουν δύο δράσεις σήμερα. Η πρώτη δράση αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drones τα οποία θα φέρουν συνεργάτες μου σε περίπου δύο ώρες. Η αποτύπωση αυτή θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πλήρη άποψη του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο. Στη συνέχεια οι μηχανικοί του δήμου θα αποτυπώσουν τις επιπτώσεις σε κατασκευές και σε κτίρια, ενώ εμείς θα αποτυπώσουμε τις διαρρήξεις που υπάρχουν στο έδαφος προκειμένου να γίνουν οι αναλύσεις, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα αίτια του φαινομένου και την εξέλιξή του, που είναι σημαντική για το χωριό. Τα αίτια θα τα ξέρουμε σήμερα. Λίγο ως πολύ μπορούν να προδιαγραφούν. Δηλαδή είναι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, η γεωλογική τομή, οι διαρρήξεις που υπάρχουν στις μάργες του Ηρακλείου -όπως λέγεται αυτό το πέτρωμα που υπάρχει εδώ πέρα- είναι το νερό το οποίο διεισδύει στο υπέδαφος. Όλα αυτά συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο είναι να παρατηρούμε συνεχώς ποια είναι η εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να δούμε με ποιες διαδικασίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, δηλαδή το ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να πάρουμε» επισήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Συνεχίζοντας, είπε: «Τα φαινόμενα αυτά άρχισαν χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Είναι κάποιο γενικότερο αίτιο που προκάλεσε το φαινόμενο, το οποίο δεν οφείλεται σε εμπλουτισμό του νερού στα πετρώματα. Είναι μάργες, είναι βραχώδεις σχηματισμοί, κι αυτοί δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από τις έντονες βροχοπτώσεις […]. Οι μάργες είναι μακροδιαπερατές, όπως λέμε. Το νερό παίζει πάντα κάποιον ρόλο. Αλλά είναι και άλλα τα αίτια που συμμετέχουν στην εκδήλωση του φαινομένου».
Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας τόνισε πως θα εισηγηθεί μαζί με τη δημοτική αρχή η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η Γενική Γραμματεία είναι θετική σ’ αυτό το αίτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Mε τη σειρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, σημείωσε: «Ένα κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου από έξι πολιτικούς μηχανικούς έχει ξεκινήσει την επισκόπηση από το νηπιαγωγείο των Βουτών, την εκκλησία, την παιδική χαρά, τους αύλειους χώρους, εκεί όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού. Ωστόσο, η ίδια αυτοψία θα περιλάβει και όλα τα κατοικημένα σπίτια στα οποία έχει διαπιστωθεί πρόβλημα, έχουν διαπιστωθεί ρωγμές. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια. Θα υπάρξει μια βάσιμη οδηγία από τους μηχανικούς. Ήδη υπήρξε μια σύσταση χθες βράδυ που έγινε στη βάση της πρώτης μακροσκοπικής εκτίμησης».
Δείτε εικόνες και βίντεο
Ειδήσεις Σήμερα
- Γαύδος: Επιχείρηση διάσωσης 39 μεταναστών από πλοίο της Frontex
- Νέος ΟΣΕ: Αυτός είναι ο νέος νόμος για την ασφάλεια των τρένων -Τι θα πει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο υπουργικό
- Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τα Τέμπη
- Νεκρή στα 44 πασίγνωστη drag queen: Είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό ποδιού λόγω μόλυνσης
- Γιώργος Παπαδάκης: Βαρύ το κλίμα στον ΑΝΤ1 – Δάκρυα και συγκίνηση για τη μεγάλη αποχώρηση