Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής παρουσιάζει τα εννέα μουσεία του ΠΙΟΠ, τα οποία πιστοποιούν τη δημιουργική και την ποιοτική συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τον δημόσιο τομέα! Τοπόσημα της χώρας, ιδανικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις περιοχές όπου βρίσκονται, στη Χίο, στα Γιάννενα, στο Σουφλί, στη Δημητσάνα, στη Σπάρτη, στον Βόλο, στην Τήνο, στη Μυτιλήνη και τη Στυμφαλία.
Κειμήλια, έργα τέχνης, χειροτεχνήματα, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, αδιάψευστοι και πολύτιμοι μάρτυρες ζωντανεύουν αλλοτινές εποχές. Είναι αξιοσημείωτο πως το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αποδώσει το σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, τα οποία ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους!
Περιοδική έκθεση «Απέναντι» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου ευδοκιμεί η καλλιέργεια της μαστίχας. Το μουσείο αναδεικνύει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασία της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου μέσα από το πρίσμα της εγγραφής της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO το 2014. Κατά την περιήγηση στο μουσείο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία αυτού του χιώτικου προϊόντος.
Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή υπενθυμίζει τη ζωή «απέναντι». Η έντονη παρουσία του ελληνικού προσφυγικού στοιχείου στο νησί της Χίου πρωταγωνιστεί στη νέα επετειακή έκθεση του Μουσείου Μαστίχας Χίου, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και αφηγείται στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και τον ξεριζωμό, τη νέα αρχή και τη ζωή στην Ελλάδα, την ενσωμάτωση των προσφύγων και τη διατήρηση της μνήμης. Ο επισκέπτης συναντάει τη «μυροβόλο νήσο» εκείνης της ιστορικής περιόδου με αρωγό λογοτεχνικά αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως των Ηλία Βενέζη, Στράτη Μυριβήλη, Κοσμά Πολίτη, Διδώς Σωτηρίου, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, ζωντανεύουν σκηνές που προκαλούν συγκίνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για τον επισκέπτη τεκμήρια αλλά και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες και δάνεισαν στο ΠΙΟΠ τα προσφυγικά σωματεία της Χίου αλλά και ιδιώτες συλλέκτες. Επιστολές από το Μέτωπο, μια σφραγίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων της Σμύρνης, το κλειδί μιας εξώθυρας, εκκλησιαστικά κειμήλια, ένα νυφικό, αλλά και απλά, καθημερινά αντικείμενα, όπως εργαλεία κεντήματος και κούκλες, αφηγούνται με μοναδικό τρόπο συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες στο πλαίσιο της ιστορίας και αναδεικνύουν το ισχυρό αποτύπωμα που άφησαν οι πρόσφυγες στην ιστορία του τόπου. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη, ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Μουσείων, Ανδρέας Λαπούρτας, και η δρ Αλεξάνδρα Τράντα.
- Info: H έκθεση «Απέναντι» διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ). Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 2271072212.
» Μουσείο Μετάξης
Βρίσκεται στο Σουφλί, στο αρχοντικό όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης. Το μουσείο παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλεται το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
- Info: Σουφλί, Ελευθερίου Βενιζέλου 73, 2554023700.
» Μουσείο Υδροκίνησης
Προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης παρουσιάζοντας τις προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων. Στη γραφική Δημητσάνα ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά ένα σύνολο από αποκατεστημένες εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Παράλληλα αυτές τις ημέρες συνεχίζεται η περιοδική φωτογραφική έκθεση «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο του Μιχάλη Παναγόπουλου», όπου συναντάμε ασπρόμαυρα «στιγμιότυπα» της Δημητσάνας από το 1920 έως το 1950.
- Info: Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, 2795031630.
» Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Βρίσκεται στη Σπάρτη και ταξιδεύει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, στην ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα της Ελλάδας αλλά και γενικά με τον μεσογειακό χώρο.
- Info: Οθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη, 2731089315.
» Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
Αποτελεί τη λογική συνέχεια του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Στεγάζεται στον χώρο του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Το μουσείο παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Εστιάζει στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και προσεγγίζει με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία.
- Info: Αγία Παρασκευή, Λέσβος, 2253032300.
» Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
Στεγάζεται στο παλαιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Ο επισκέπτης μαθαίνει για την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.
- Info: Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος, 2421029844.
» Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και την πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.
- Info: Πύργος, Πάνορμος Τήνου, 2283031290.
» Μουσείο Περιβάλλοντος
Βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στο μουσείο παρουσιάζεται και η παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Παράλληλα έως το τέλος του Αυγούστου συνεχίζονται οι δύο φωτογραφικές εκθέσεις. Πρόκειται για τη «Save the Forest» της Υπατίας Κορνάρου, που αποτυπώνει την κλιματική αλλαγή, και την «Country Mysteries: Blue Hour Tales» της Lizza Mazzei, με όψεις της ιταλικής υπαίθρου, μέσα από μια εικαστική προσέγγιση που γεννούν η γοητεία και το μυστήριο των αγροτικών τοπίων.
- Info: Στυμφαλία, 2747022296.
» Μουσείο Αργυροτεχνίας
Πρόκειται για μια μοναδική κυψέλη πολιτισμού που εστιάζει στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, την τέχνη που αναπτύχθηκε και άκμασε στην ευρύτερη περιοχή. Οι επισκέπτες μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν την έκθεση «Η ασημένια ζώνη», με τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε η Μάρια Μπαχά για την εικονογράφηση του ομώνυμου παιδικού βιβλίου που έγραψε η Χάρις Μέγα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΙΟΠ.
- Info: Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, 2651064065.