Στις δράσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προβολή σε δημόσιες οθόνες εικόνων και βιογραφικών στοιχείων 1.000 ιστορικών προσώπων που με το έργο τους άφησαν το αποτύπωμά τους στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας καθώς και ντοκιμαντέρ, το οποίο και αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας.
Αναλυτικότερα:
- Προβολές σε κτίρια σε 18 πόλεις της Ελλάδας: «Ζωντανεύοντας» την ιστορία της Επανάστασης
Η δράση αφορά την ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας (Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος) με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του Εργαστηρίου Ευφυών Περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης».
Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης. Λόγω της πανδημίας η συγκεκριμένη δράση μεταφέρθηκε για τις 8 και 9 Μαΐου.
- Η ταινία «Σε γνωρίζω από την όψη – 200 Χρόνια Ελλάδα!»
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της επιτροπής, το οποίο αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας.
Σύμφωνα με την «Ελλάδα 2021» έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής Ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών, αλλά και της καθημερινής ζωής. «Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος».
Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό αύριο 25η Μαρτίου. Στις 19:00 από την ΕΡΤ 1 και στη συνέχεια, στις 20:00 μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων της επιτροπής. Θα διατεθεί επίσης στις ελληνικές πρεσβείες, σε δήμους, στα τμήματα ελληνικών σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους, ενώ προσφέρθηκε και στο υπουργείο Παιδείας για να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία.
- Μικροί Μεγάλοι Ήρωες
Η δράση περιλαμβάνει την προβολή σε δημόσιες οθόνες εικόνων και βιογραφικών στοιχείων 1.000 ιστορικών προσώπων που με το έργο τους άφησαν το αποτύπωμά τους στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
Πρόκειται για πρόσωπα γνωστά και διάσημα που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και για ανθρώπους της καθημερινότητας που ξεχώρισαν για την προσφορά τους.
Η δράση θα προβάλλεται σε υπάρχοντα συστήματα δημόσιας προβολής, σε διάφορα σημεία όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα αεροδρόμια, οι σταθμοί των τρένων και άλλους συμβεβλημένους φορείς, αλλά και διαδικτυακά.
Αύριο 25 Μαρτίου, από τις 12:00, θα παρουσιαστούν οι πρώτες 200 προσωπικότητες, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες και στην ιστοσελίδα της επιτροπής, ενώ η δράση θα επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να υπογραμμιστεί το 2021 ως η «Χρονιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων».
- Το Νομισματικό Πρόγραμμα
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δημιούργησε μια συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων που «θα κρατήσουν για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας τη διακοσιετηρίδα της Επανάστασης».
Το Νομισματικό Πρόγραμμα αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα να αποκτήσει αναμνηστικά ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας.
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προχώρησε στην κυκλοφορία ενός αναμνηστικού τετρασέλιδου εντύπου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ως κάλυμμα στις σημερινές ημερήσιες εφημερίδες, ενώ θα είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή και στην ιστοσελίδα της επιτροπής.
Στην αναμνηστική αυτή έκδοση περιλαμβάνονται μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη σημασία της Επανάστασης του 1821 αλλά και για την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Θα περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες για το έργο και τις δραστηριότητες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η επιτροπή ζήτησε από τον τραγουδοποιό και μέλος της Ολομέλειας της επιτροπής, Διονύση Σαββόπουλο, να οργανώσει μια μικρή μουσική παρέλαση για το ’21.
Το πρώτο μέρος της δράσης θα είναι προσβάσιμο υπό τη μορφή podcast από την ιστοσελίδα της επιτροπής αύριο στις 12:00, ενώ στη διάρκεια του έτους αναμένεται να επεκταθεί και να διευρυνθεί με νέες μουσικές αφηγήσεις και διαδρομές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr