Ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη είχε ιδρυθεί από τον Απρίλιο του 1900, με τον γνωστό ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη, να κατέχει τη θέση του εφόρου του Ιδρύματος. Τον διαδέχθηκε ο διακεκριμένος συγγραφέας και κριτικός τέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο οποίος εμπλούτισε τις συλλογές της Πινακοθήκης με σημαντικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Πινακοθήκη στεγάστηκε αρχικά σ’ ένα μικρό χώρο, στο κεντρικό κτήριο του Πολυτεχνείου, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου οι θησαυροί της Πινακοθήκης ήταν κρυμμένοι στα υπόγεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, απ’ όπου τους παρέλαβε ο νέος της διευθυντής, ο βυζαντινολόγος και ιστορικός τέχνης Μαρίνος Καλλιγάς.
Το 1954, ο Καλλιγάς κατάφερε να εντάξει στο Μουσείο το πλούσιο κληροδότημα του Αλέξανδρου Σούτσου και ήταν αυτός που έδωσε τη λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα της Πινακοθήκης, με την εξεύρεση του οικοπέδου και την ανέγερση του νέου κτηρίου με σχέδια των αρχιτεκτόνων Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου.
Το 1970, είναι η χρονιά, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της, η Εθνική Πινακοθήκη, εκθέτοντας 5.000 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το 1970, είναι η χρονιά, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της, η Εθνική Πινακοθήκη, εκθέτοντας 5.000 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ξεναγεί, μέσω της ΕΡΤ, το κοινό στους θησαυρούς που εκτίθενται στη νέα Εθνική Πινακοθήκη η οποία υποδέχθηκε σήμερα τους ξένους ηγέτες που τιμούν με την παρουσία τους στη χώρα μας, την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Η ξενάγηση της κ. Λαμπράκη αρχίζει με αναφορά στο έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά» που καλωσορίζει το κοινό στην αίθουσα υποδοχής και συνεχίζεται με την παρουσίαση της έκθεσης για το ‘21 η οποία συγκεντρώνει σε μία αίθουσα έργα που είναι αφιερωμένα στον Αγώνα.
Να σημειωθεί ότι στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του μουσείου θα φιλοξενούνται πλέον 1000 έργα, σε αντίθεση με τα 400 που εκτίθεντο στο παλαιότερο κτίριο. Αλλά εκτός από τους χώρους έκθεσης για τις μόνιμες συλλογές του, το καινούριο μουσείο διαθέτει και έναν μεγάλο χώρο για τις περιοδικές του εκθέσεις, περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα.
Η Εθνική Πινακοθήκη καλωσορίζει τον επισκέπτη σε μια αίθουσα υποδοχής μεγαλύτερη των 800 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Εκεί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει πληροφορίες, να επισκεφτεί το ένα από τα δύο πωλητήρια, να ενημερωθεί για το τι γίνεται στο μουσείο από ψηφιακές οθόνες, ψηφιακά τραπέζια πληροφοριών κλπ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα την 25η Μαρτίου
- Εξιχνιάστηκε το ριφιφί σε θυρίδες τράπεζας στο Ψυχικό: Συνελήφθη 58χρονος – Τι τον πρόδωσε
- Κορωνοϊός: Εφιαλτικές οι εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής – Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ
- Κορωνοϊός – Επιχείρηση «Ελευθερία»: Έτοιμα τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό
- Φορολοταρία Φεβρουαρίου: Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr