Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τον «Υμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, τον οποίο ερμηνεύει το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ.
Μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία, το Μέγαρο δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Ελληνες ανά τον κόσμο και σε ξένους θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού να γιορτάσουν μουσικά, όλοι μαζί, την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. το σπουδαίο γεγονός της Νεοελληνικής Ιστορίας.
To δίπτυχο όπερας και χορού «Δέσπω – Ελληνικοί χοροί», που παρουσιάζει η Λυρική, βιντεοσκοπήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου 2021 και θα είναι διαθέσιμο στην GNO TV στις αρχές Μαΐου. Αποσπάσματα από τη νέα φιλόδοξη παραγωγή θα προβληθούν για πρώτη φορά στο site και στα social media της ΕΛΣ στις 25 Μαρτίου 2021, στις 20.00.
Το βίντεο προλογίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ για τη σημασία των δύο εμβληματικών έργων της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής μιλάει ο υπεύθυνος του τομέα Δραματολογίας, Νίκος Δοντάς.
Η «Δέσπω» είναι η τρίτη όπερα του Παύλου Καρρέρ (1829-1896), που βασίστηκε σε ελληνικό θέμα και η οποία χαρακτηρίζεται το «πρώτον ελληνικόν τραγικόν μελόδραμα», καθώς είναι η πρώτη ελληνική όπερα βασισμένη εξαρχής σε ελληνικό λιμπρέτο.
Τη Δέσπω διηύθυνε ο Γιώργος Ζιάβρας, σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης, τα σκηνικά-κοστούμια υπέγραψε ο Αγγελος Μέντης. Το ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η Αρτεμις Μπόγρη και μαζί της είναι οι Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Γιάννης Σελητσανιώτης και η Χορωδία της ΕΛΣ.
Oι 36 ελληνικοί χοροί για ορχήστρα θεωρούνται το δημοφιλέστερο έργο του Νίκου Σκαλκώτα, λόγω του τρόπου με τον οποίο μετουσιώνουν το «εθνικό» στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αλλά εύληπτης μουσικής γλώσσας.
Το κλασικό αυτό μνημείο της νεοελληνικής μουσικής αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία του Μπαλέτου της ΕΛΣ με δύο από τις πλέον διακεκριμένες χορογραφικές δυνάμεις της χώρας.
Στο Α΄ Μέρος, με τίτλο Εθνική Ενηλικίωση, τη χορογραφία υπογράφει η Πατρίσια Απέργη. Στο Β΄ Μέρος, με τίτλο Finality, τη χορογραφία υπογράφουν οι RootlessRoot-Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Γιώργος Ζιάβρας. Συμμετέχουν χορευτές του Μπαλέτου της Λυρικής.
Στο Μέγαρο Μουσικής, η τρίτη πολυφωνική εκδοχή του «Υμνου εις την Ελευθερίαν» παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση, ύστερα από ανάθεση από τον Δήμο Κέρκυρας, στις 21 Μαΐου 2018, από την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Καλλιαρίδου και την πιανιστική συνοδεία του Νικολάου Λαβασά, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Η ψηφιακή προβολή συνοδεύεται από δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή αγγλικών υποτίτλων (αγγλική μετάφραση του Charles Sheridan, ευγενική παραχώρηση του εκδοτικού οίκου 24 Γράμματα). Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης.
Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Υμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο, που θα ερμηνεύσει το ΜΕΙΖΟΝ Ensemble, μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον δρα Μουσικολογίας, Κώστα Ζερβόπουλο. Η μεγάλη επετειακή συναυλία μεταδίδεται μέσω του site του Μεγάρου, της σελίδας στο fb και του καναλιού του στο YouTube.
Εμβληματικοί πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, οι οποίοι ύμνησαν με το χρωστήρα τους τον Αγώνα εμπλουτίζουν το βίντεο της μετάδοσης. Θα προβληθούν εικαστικές δημιουργίες των Θεόδωρου Βρυζάκη, Αγγελου Γιαλλινά, Νικόλαου Γύζη, Γεώργιου Μαργαρίτη και Διονύσιου Τσόκου (ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης).
Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για ένα μήνα και on demand από το site του ΜΜΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr