«Εχουν λυθεί όλα τα ζητήματα και έχουν βρεθεί όλα τα λεφτά», μας λέει η διευθύντρια του μουσείου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Η ίδια εκτιμά πως το κτίριο θα παραδοθεί στο τέλος του 2019. «Πιστεύω ότι τον Οκτώβριο του 2020 η Πινακοθήκη θα ανοίξει για το κοινό με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Παρθένη», σημειώνει.
Με αποκλειστική δωρεά 13 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ολοκληρωθεί το κτίριο Β που θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ανακαίνιση της Πινακοθήκης. Η δωρεά λειτουργεί και ως δικλίδα ασφαλείας για την ομαλή εξέλιξη του έργου, που χρηματοδοτείται, συνολικά, με 45 εκατ. ευρώ. «Είμαι αισιόδοξη επειδή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν εκταμιεύει χρήματα αν δεν υλοποιείται, παράλληλα, και το υπόλοιπο κομμάτι του έργου», επισημαίνει η διευθύντρια της Πινακοθήκης.
Σύμφωνα με την κ. Πλάκα, «οι αποθήκες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχει βρεθεί δωρητής ο οποίος πληρώνει για τον εξοπλισμό τους που θα έλθει από την Ολλανδία». Οταν το κτίριο παραδοθεί, οι εκθεσιακοί του χώροι θα είναι έτοιμοι να δεχθούν τα έργα. «Η Περιφέρεια Αττικής πλήρωσε 4,8 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση και την υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης», λέει η διευθύντρια της Πινακοθήκης.
Το νέο μουσείο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παλιό. Οι αλλαγές είναι ήδη ορατές στο κτίριο της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου. Κυρίαρχο στοιχείο στο νέο μουσείο, στο οποίο προστίθεται ένας επιπλέον όροφος, θα είναι η γυάλινη πρόσοψή του, όπου το βράδυ θα προβάλλονται οι δραστηριότητες και την ημέρα θα είναι ορατή η κίνηση των επισκεπτών στις κεκλιμένες ράμπες πίσω από το γυαλί. Στο αρχικό κτίριο των 9.720 τ.μ. προστίθενται άλλα 11.040 τ.μ. υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους που φτάνουν πλέον τα 20.760 τ.μ.
Το παλιό κτίριο φιλοξενούσε 480 έργα. «Με το διπλασιασμό των χώρων στο καινούργιο μουσείο υπολογίζουμε ότι θα εκθέσουμε 1.000 ζωγραφικά έργα», λέει η κ. Πλάκα.
Στο Παγκράτι
Ενα νέο μουσείο γεννήθηκε στο Παγκράτι. Ενα μουσείο που λάμπει πριν καλά καλά υποδεχθεί τη συλλογή του, η οποία, όπως θρυλείται, είναι μυθική. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το δεύτερο εξάμηνο του 2019. «Το κτίριο έχει ολοκληρωθεί και είμαστε σε περίοδο δοκιμών, γιατί οι εγκαταστάσεις μας είναι εξοπλισμένες με πολλά μηχανήματα», μας λέει ο διευθυντής του μουσείου, δρ Κυριάκος Κουτσομάλλης.
Η ανέγερση του μουσείου μεταμόρφωσε μια ολόκληρη γειτονιά. Επί της συμβολής της οδού Ερατοσθένους και της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνος το καινούργιο κτίριο αγκαλιάζει το κέλυφος του νεοκλασικού η αποκατάσταση του οποίου, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση της πλατείας, συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής. Η ανάπλαση της πλατείας και ο εξωραϊσμός του Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος πραγματοποιούνται με τη φροντίδα του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Οταν τα έργα ολοκληρωθούν, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του μουσείου, που τοποθετούνται τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα ονόματα των καλλιτεχνών που λέγεται πως απαρτίζουν τη συλλογή του Ιδρύματος προκαλούν ζάλη: Πικάσο, Μονέ, Σαγκάλ, Βαν Γκογκ, Ντεγκά, Τζακομέτι… Για το θέμα της συλλογής το Ιδρυμα αποφεύγει κάθε σχόλιο.
Η ανέγερση του μουσείου δίνει αίσιο τέλος στην περιπετειώδη πορεία της δημιουργίας του, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αρχικά από την περιοχή της Ρηγίλλης όπου το σχέδιο ναυάγησε όταν στο επιλεγμένο οικόπεδο εντοπίστηκε το Λύκειο του Αριστοτέλη…
Με συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή αποτελείται από 11 ορόφους, εκ των οποίων οι 5 είναι υπόγειοι. Οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν συνολικά τους τέσσερις ορόφους πάνω από το ισόγειο και έχουν επιφάνεια 1.124 τ.μ.
Η συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος «επικεντρώνεται στη μοντέρνα και τη σύγχρονη Τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και θα καλύψει το 80% της συνολικής χωρητικότητας του μουσείου». Στον πρώτο όροφο του μουσείου θα παρουσιαστούν τα αριστουργήματα της συλλογής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 29/12
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]