«Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εξουσία», φώναξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του είτε δεν έχουν αντιληφθεί τις αιτίες της τριπλής εκλογικής ήττας του 2019 είτε δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε ειλικρινή αυτοκριτική.
Αιχμή κατά Τσακαλώτου
Ακόμα και η απόπειρα αυτοκριτικής, όταν είπε «κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τον διαρκή εκβιασμό της τρόικας έθιξαν κοινωνικές ομάδες και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση και όχι έπαρση σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε», ήταν άκρως υποκριτική, αλλά αποτέλεσε και έμμεσο πλην σαφές κτύπημα κατά του πρώην υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πολλές φορές οι «προεδρικοί» έχουν επιχειρήσει να του φορτώσουν τη φοροεπίθεση κατά της μεσαίας τάξης κατά το διάστημα 2015-2019.
Αφού ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αναμενόταν, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωθυπουργό – εργολάβο», ενώ υποστήριξε ότι η κρίση της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία «έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης».
Στο Συνέδριο, το οποίο έχει ως κεντρικό σύνθημα την «πολιτική αλλαγή», που είχε χρησιμοποιήσει και η Νέα Δημοκρατία το 2004, όπως επιβάλλει το κομματικό του καθήκον απέναντι σε ένα διχασμένο ακροατήριο, που παραπάνω από τους μισούς στέκονταν αμήχανοι όταν οι υπόλοιποι τον χειροκροτούσαν, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Υποσχέσεις
Και όπως έκανε… παλιά, άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Να καταργεί νόμους (αναφέρθηκε στο νόμο Χατζηδάκη, στο νόμο Κεραμέως και στον πτωχευτικό νόμο), να υπόσχεται μείωση κατά 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή των χρεών των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, επιστροφή της 13ης σύνταξης, «προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους». Αυτά επιγραμματικά. Υποσχέθηκε κι άλλα ο κ. Τσίπρας χθες.
Υποσχέθηκε ότι η ΔΕΗ θα ξαναγίνει κρατική και ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αλλά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Είπε επίσης ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, ότι θα εφαρμόσει το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά και ότι θα ανασχεδιάσει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υποσχέθηκε ακόμα μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αλλά και μαζικές προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών στα πανεπιστήμια. Μίλησε, όπως αναφέραμε πριν, και για θέσπιση ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.
Προσκλητήριο
Οπως αναμενόταν, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις «προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου» να κυβερνήσουν μαζί μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Και τους απείλησε ότι η κοινωνία δεν θα τους συγχωρήσει αν δεν συνεργαστούν μαζί του, καθώς «η κοινωνία δεν συγχωρεί όσους δεν δίνουν το “παρών” στα προσκλητήριά της». Κάλεσε όλες αυτές τις δυνάμεις -κυρίως το ΚΙΝ.ΑΛ.- να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να συμφωνήσουν σε δεσμεύσεις «που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει άμεσα στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής του». Η φράση αυτή, πίσω από τις λέξεις, είναι η πρώτη έμμεση απόρριψη της θέσης Ανδρουλάκη ότι ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ. (ή ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.) μπορεί να προχωρήσει μόνο αν στη θέση του πρωθυπουργού δεν είναι ο κ. Τσίπρας (ή ο κ. Μητσοτάκης).
«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, εκ νέου το δίλημμα της εποχής μας», είπε ο κ. Τσίπρας απέναντι στο «πρόοδος ή συντήρηση» που έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν τις προτάσεις του, δίνοντας τα «κλειδιά» του κόμματος και των αλλαγών στα μέλη «και να μη σταθούν εμπόδιο» στις απαραίτητες αλλαγές. «Πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς, για να πείσουμε την κοινωνία να αλλάξει», ήταν το τσιτάτο Τσίπρα εκείνη τη στιγμή που κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν υπέρ μιας νέας διαδικασίας εγγραφής νέων μελών ως την ημέρα επανεκλογής του, μήπως και δεν τον ψηφίσουν τελικά μόλις 61.000 μέλη και αποφύγει τις ντροπιαστικές συγκρίσεις με Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.
«Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Ολα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η Επιτροπή Καταστατικού, καθώς και την πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του κόμματος. Χωρίς διαμεσολάβηση, όλα τα μέλη του κόμματος να έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη της επιλογής. Από τον πρόεδρο και τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ή τους βουλευτές μέχρι το τελευταίο μέλος της πιο μακρινής οργάνωσής μας, όλοι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων και στην εκλογή των οργάνων», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο
Moskva: Βύθισαν οι Ουκρανοί την ναυαρχίδα των Ρώσων ή ήταν ατύχημα;