Ακολουθώντας τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, o ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης, που χειρίζεται τη γιγαντιαία δικογραφία, διαβίβασε τη δικογραφία στον Αρειο Πάγο, κατά το σκέλος που αφορά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, που φέρονται να ευθύνονται για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το χρονικό διάστημα 2016-2023, δηλαδή τους Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Διαβίβαση
Οπως προβλέπεται, τον φάκελο παρέλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες συνέβη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας) και μετά από μία σύντομη επισκόπηση, ώστε να διευκρινίσει ότι πράγματι ο δικαστικός λειτουργός αναφέρεται σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ατόμων που διετέλεσαν υπουργικά στελέχη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, διαβίβασε τον φάκελο χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από όπου διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Μπακαΐμης στο έγγραφό του αναφέρεται στον Νόμο 3126/2003 (περί ευθύνης Υπουργών) «για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των διατελεσάντων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, το χρονικό διάστημα 1η-1-2016 έως και την 28ξ-2-2023», αλλά και στο άρθρο 86 του Συντάγματος, περί δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης.
Ο δικαστικός λειτουργός δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποια ποινικά αδικήματα ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους αποδοθούν, αφού ο νόμος προβλέπει πως δεν μπορεί να προβεί σε καμία ποινική αξιολόγηση, παρά μόνο να διαβιβάσει αμέσως τη δικογραφία στη Βουλή, κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, μόλις ενώπιόν του τεθούν στοιχεία πιθανής ποινικής εμπλοκής προσώπου που έχει διατελέσει κυβερνητικό στέλεχος.
Αναφορές
Εν προκειμένω, κατά τις ίδιες πηγές, στη δικογραφία προστέθηκαν αναφορές για τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κώστα Καραμανλή, από κατηγορούμενους στην υπόθεση που έχουν διατελέσει στελέχη του υπουργείου Μεταφορών (συγκεκριμένα, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών). Οταν εκλήθησαν από τις δικαστικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για τα πεπραγμένα στον ελληνικό σιδηρόδρομο και ειδικότερα για το πώς και γιατί φτάσαμε στο σημείο της ελλιπούς σηματοδότησης και ασφάλειας στη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι κατηγορούμενοι φέρεται πως ανέφεραν ότι η κατάσταση αυτή τελούσε σε γνώση των πολιτικών τους προϊσταμένων, υπουργών Μεταφορών.
Οδηγός…
«Αυτό που συνέβη με τον κ. Τριαντόπουλο, για μένα είναι οδηγός συνολικά για όποια δικογραφία έρθει στη Βουλή», ανέφερε (Μega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να μιλήσω για μια δικογραφία που φημολογείται ότι έρχεται. Να έρθει πρώτα, να τη δούμε, να την αξιολογήσουμε. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας».