Μπορεί, όμως; Την τελευταία φορά που ένα εργοστάσιο κατασκευής κινητών τηλεφώνων άνοιξε στις ΗΠΑ έκλεισε μέσα σε έναν χρόνο, σημειώνει ρεπορτάζ των «Financial Times», υπενθυμίζοντας την αποτυχημένη απόπειρα της Motorola να μεταφέρει το 2013 τις εργασίες της στο Τέξας. Τότε έκλεισε την εγκατάσταση εξαιτίας του υψηλού κόστους και των απογοητευτικών πωλήσεων.
«Θυμάστε τον στρατό εκατομμυρίων ανθρώπων που έσφιγγαν μικρές βίδες για να φτιάξουν τα iPhone;», είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία θα επανέλθει στις ΗΠΑ». Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε την τύχη της Motorola και ένα iPhone θα κόστιζε ακόμα και 3.500 δολάρια αν συναρμολογούταν στις ΗΠΑ.
Δεν είναι μόνο τα εργατικά χέρια που απαιτούνται, ο «στρατός» όπως ανέφερε ο Λούτνικ, αλλά και η μεταφορά της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που χρειάστηκε δεκαετίες να στήσει η Κίνα για να μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή κινητών τηλεφώνων στη χώρα της.
Ωφελημένη η Ινδία
«Η Κίνα είναι γρήγορη, ευέλικτη, αποτελεσματική, δεν είναι πλέον τόσο για τα φτηνά εργατικά χέρια», σημειώνει ο καθηγητής υπολογιστικών συστημάτων Αντι Τσέι. Η Apple σχεδιάζει (αναγκαστικά) να μειώσει τις εργασίες της στην Κίνα, ωστόσο ωφελημένη θα είναι η Ινδία, όπου αναπτύσσουν τις τελευταίες δεκαετίες εναλλακτική αλυσίδα παραγωγής και πλέον σκοπεύουν να συναρμολογούν iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως το προσωπικό που εργάζεται στα iPhones είναι το πλέον εξειδικευμένο. Η Apple εξάγει πάνω από 230 εκατομμύρια iPhones τον χρόνο, που σημαίνει ότι παράγει περίπου 438 το λεπτό! Ολα τα εξαρτήματά τους κατασκευάζονται σε ασιατικές χώρες και αυτή η εγγύτητα είναι κρίσιμη τόσο για την παραγωγή όσο και για τη μείωση του κόστους. «Σημαίνει πως μπορείς να έχεις παραλαβές πολύ γρήγορα και να επικοινωνήσεις με τον προμηθευτή σου άμεσα. Δεν μεσολαβεί ένας ωκεανός», σημειώνει ο καθηγητής Τσέι.
Ο γρίφος των τσιπς
Ομως, ακόμα κι αν έβρισκε εναλλακτικούς προμηθευτές για κάποια από τα κομμάτια του iPhone, η εταιρία TSMC που βρίσκεται στην Ταϊβάν είναι ο κύριος κατασκευαστής των τσιπς. Η εταιρία λέει ότι ξεκινάει μαζική παραγωγή στην Αριζόνα τον Ιανουάριο, εντούτοις οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορούν να αντικατασταθούν τα τσιπς που παράγονται σε Ταϊβάν και Νότια Κορέα.
Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στο πολυσυζητημένο ερώτημα σχετικά με το γιατί η εταιρία συνεχίζει να κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κίνα, διαψεύδοντας τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά εργατικά κόστη.
Ο επικεφαλής της Apple υπογράμμισε ότι ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στη μοναδική συγκέντρωση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στις ανεπτυγμένες δυνατότητες προηγμένης κατασκευής εργαλείων που διαθέτει η Κίνα. «Τα προϊόντα που φτιάχνουμε απαιτούν πραγματικά προηγμένη κατασκευή εργαλείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.