Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούνται πλέον πιθανοί στόχοι από τη Μόσχα.
Ο Μεντβέντεφ, που έχει υιοθετήσει έναν από τους πιο ακραίους αντιδυτικούς τόνους στη ρωσική πολιτική σκηνή, φαίνεται να αναφέρεται στη Σουηδία και τη Φινλανδία — τις δύο πιο πρόσφατες χώρες που προσχώρησαν στη Δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι οι χώρες που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997 θα είναι πιθανότατα στόχοι σε περίπτωση που η Ρωσία βρεθεί σε πόλεμο με τη Συμμαχία.
Ο Μεντβέντεφ, επίσης αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι “η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα αποτελούν μέρος του στόχου της Ρωσίας, αν η κατάσταση το απαιτήσει”.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις συνέπειες της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που την έχει φέρει πιο κοντά στα σύνορα της. Η Μόσχα ανησυχεί για την παρουσία στρατευμάτων και όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στις περιοχές της, αν και η Συμμαχία τονίζει ότι είναι αμυντικού χαρακτήρα.
Η Ρωσία προχώρησε σε μια σειρά από απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τη στρατηγική της για τον έλεγχο της περιοχής.
Οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ να ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη Βαλτική και άλλες περιοχές, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των δικών της στρατηγικών δυνάμεων.
Η Ρωσία, έχοντας αποσυρθεί από τη συμφωνία πυρηνικών όπλων της Ουάσιγκτον και τη συμφωνία για τους πυρηνικούς ελέγχους, εντείνει τις απειλές προς τη Δύση, και η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Αυτές οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ προκαλούν ανησυχία για το μέλλον των διεθνών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ παραμένει ασαφές πόσο μακριά η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική δράση.
Τόνισε ότι οποιαδήποτε χώρα απ’ όπου προέρχονται επιθέσεις κατά της Ρωσίας — ειδικά αν περιλαμβάνουν όπλα ή προσωπικό του ΝΑΤΟ — θα αντιμετωπίσει αντίποινα.
Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι τέτοια συμμετοχή από χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί «αιτία πολέμου», καθιστώντας τες ουσιαστικά μέρη της σύγκρουσης.
Η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια από προηγούμενες τοποθετήσεις του, στις οποίες χαρακτήριζε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως «κήρυξη πολέμου» και προειδοποιούσε ότι η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
Τα σχόλια του Μεντβέντεφ αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη στροφή στη ρωσική εξωτερική πολιτική, όπου το Κρεμλίνο βλέπει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή για την ασφάλειά του.
Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων μακράς εμβέλειας και εκπαίδευσης, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί αυτές τις ενέργειες ως κλιμάκωση και έχει διαμηνύσει ότι κάθε περαιτέρω εμπλοκή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.
Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και αυξάνουν τις ανησυχίες για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κέιτ Μίντλετον-Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Επέτειος για το ζευγάρι – Η απόφαση μετά την κρίση στο γάμο τους – Τι αποκαλύφθηκε
- Σενάριο καταστροφολογίας: Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση black out στην Ελλάδα;
- Απειλή για βόμβα σε τράπεζα στη Νέα Ιωνία – Έκλεισε η Λεωφόρος Ηρακλείου
- Βόλος: Καταγγελίες για νεαρή που ζητά χρήματα προφασιζόμενη ότι ξέμεινε από.. καύσιμα
- Γιώργος Παπαδάκης – Γιώργος Λιάγκας: Συνεργασία βόμβα στον ΑΝΤ1