«Κατά τη ρυμούλκηση, το “Moskva” έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος και σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε το ρωσικό Ria Novosti. Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο καταδρομικό «Moskva» (Μόσχα) -το οποίο κατά τραγική ειρωνεία είχε ναυπηγηθεί παλιά στη σοβιετική Ουκρανία- από έκρηξη πυρομαχικών και ότι το πλοίο θα επιστρέψει για επισκευές, πιθανότατα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία. Η Ρωσία θα απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές, αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν χθες το πρωί ότι η εξουδετέρωση του «Mοσκβά» ήταν αποτέλεσμα δικού τους πλήγματος, από δύο πυραύλους Neptune που έσκασαν στο δεξί πλευρό του, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και τουρκικά drones Bayraktar, από αυτά που έχει προμηθευτεί η Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στο CNN ότι το πλοίο δεν έχει βυθιστεί και συνεχίζει να πλέει μόνο του προς τα ανατολικά, καθώς βρισκόταν ανοιχτά της Οδησσού. Εκεί βρήκε με κάποιο τρόπο τη Νέμεσή του, καθώς πρόκειται για το σκάφος που είχε απευθύνει έκκληση στην ουκρανική φρουρά της βραχονησίδας Φιδονήσι να παραδοθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου για να λάβει την απάντηση «άντε γ…, ρωσικό πλοίο».
Τελικά, το «Moσκβά» βομβάρδισε την ουκρανική νησίδα κοντά στις εκβολές του Δούναβη και αιχμαλώτισε τη φρουρά της.
Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι καταστροφές στο πλοίο προκλήθηκαν από ανικανότητα του πληρώματος ή από ουκρανική επίθεση. «Πρόκειται για τη ναυαρχίδα τους, τη “Μόσχα»”, και τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν προσθέτοντας: «Επρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μία ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα από αυτά δεν είναι καλό αποτέλεσμα για αυτούς». Η «Daily Mail» εκτιμά ότι επρόκειτο για ατύχημα από κακούς χειρισμούς της ρωσικής πλευράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ρωσικό πλοίο βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών αμυντικών συστημάτων και έπλεε σε «προβλέψιμα μοτίβα».
Πάνω στο «Μοσκβά» βρίσκονταν 510 άνδρες (το συνολικό του πλήρωμα ανέρχεται σε 680), αλλά δεν έγινε γνωστό αν κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, όπως και η «Daily Mail» επικαλούμενη στρατιωτικούς παράγοντες, εκτιμούν ότι εκατοντάδες Ρώσοι ναύτες μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Πληροφορίες έκαναν λόγο για περισυλλογή περίπου 50 εξ αυτών, με τους Τούρκους να διαψεύδουν τον παρακάτω ισχυρισμό του Λιθουανού υπουργού Αμυνας: «Το ρωσικό καταδρομικό έγειρε στο πλάι και μετά από μισή ώρα το ρεύμα κόπηκε παντού εντός του σκάφους. Από τις 2 τα ξημερώματα, τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 Ρώσους ναύτες και περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το πλοίο βυθίστηκε πλήρως. Οι σχετικές απώλειες ρωσικού προσωπικού δεν είναι ακόμη γνωστές, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 άνθρωποι (66 από αυτούς αξιωματικοί)». Ωστόσο, Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Λιθουανού αξιωματούχου.
Καταδρομικό Moskva: Ποιο ήταν το καμάρι του ρωσικού Στόλου – Τα μυστικά, οι τρεις πόλεμοι και η «καταγωγή»
Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σοβιετική καταγωγή
Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.
Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Τρεις πόλεμοι
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.
Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ…» στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.
Διπλωματικές αποστολές
Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.
Εχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.
Εχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο