Αύριο, όπως προαναφέραμε, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και αναμένεται να έχει σφοδρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, την οποία θα καλέσει να διαλέξει «στρατόπεδο». Εάν είναι με όσους φοροδιαφεύγουν ή με τους πολλούς και την κοινωνία που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει μεταξύ άλλων: «Η φοροδιαφυγή αποτελεί καραμέλα διαδοχικών κυβερνήσεων. Καμία δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Εχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε πράξη. Εξήγγειλα συγκεκριμένα μέτρα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουν. Η τεχνολογία μάς βοηθάει πολύ. Στο να μπορέσουμε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων, να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Οταν κάποιοι αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα και βλέπουν τον… εξυπνάκια να μην έχει καμία κύρωση, θα καταφύγουν κι αυτοί στην παραβατικότητα. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να χτίσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών σε επίπεδο κοινωνίας. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα στηρίξουν τον Προϋπολογισμό, θα βοηθήσουν το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα αποδεσμεύσουμε πόρους για την Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς υπό τη μορφή γεύματος εργασίας.
Θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ερντογάν, είπε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Θράκη», ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου.
Αναφερόμενος στην ατζέντα του διαλόγου, υποστήριξε: «Είναι δεδομένες οι διαφορές μας. Είναι μία η διαφορά την οποία έχουμε να επιλύσουμε, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά και πολλά τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα τα οποία συζητούνται κατά τη φάση αυτή του διαλόγου. Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, και σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση με στόχο να προασπίσουμε, να προστατεύσουμε το διάλογο. Πάντοτε πιστοί στις διεκδικήσεις μας και χωρίς καμία διάθεση, όπως είπα, συζήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για να συνεχιστεί όλη αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει κάποιους μήνες, η οποία νομίζω ότι αποτυπώνει κάποια αποτελέσματα».