Ξεκάθαρος πλέον στόχος τους είναι να προκαλέσουν κρίση θεσμών και πολιτικού συστήματος που θα καταφέρει αυτό που δεν μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις. Δηλαδή, να ρίξουν την κυβέρνηση και να έρθουν στην εξουσία.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όχι μόνο δεν δικαιώνουν αλλά διαψεύδουν τις προσδοκίες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Σωκράτη Φάμελλου και του Αλέξη Χαρίτση, ότι θα έχουν οφέλη από την πρόκληση χάους, καθώς ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά (που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και απαρτίζεται από στελέχη που έχουν κυβερνήσει μία πενταετία) έχουν πλέον οριστικά καταγραφεί ως συστημικά κόμματα στη συνείδηση των πολιτών.
Ωστόσο, λόγω τη αδυναμίας να αντιπαρατεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και ελλείψει σχεδίου και εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας, ποντάρουν στο «αντισυστημικό κύμα Νο2». Κινούνται ως σύμμαχοι του Κυριάκου Βελόπουλου, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, μήπως και «πέσει» ο Μητσοτάκης, και όπου βγει…
Διαφωνίες
Στο εσωτερικό των τριών κομμάτων της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για αυτήν την «τυφλή» στρατηγική και η πορεία αυτή δεν εξελίσσεται χωρίς κραδασμούς.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι πολλά τα στελέχη που εγκαλούν τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι με την πολιτική που ακολουθεί «ρίχνει νερό στον μύλο της Ζωής» και δεν ενισχύει το κόμμα του, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ειδικά το τελευταίο διάστημα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακή πτώση των ποσοστών, έχει κλειστεί στον εαυτό του, δεν συζητά με κανέναν έξω από τον στενό κύκλο των συνεργατών του, ενώ διακατέχεται από μεγάλο εκνευρισμό.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, πέραν της απρόκλητης επίθεσης που εξαπέλυσε κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που βγαίνουν στα κανάλια ότι κάνουν λάθη, δίνουν επιχειρήματα στη Ν.Δ. και χρειάζονται media training, όλοι αντιλήφθηκαν ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, καμία στρατηγική και για αυτό, όπως έλεγε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «με τον Νίκο πότε να μιλά σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πότε σαν ΠΑΣΟΚ, σε λίγο θα μας περάσουν στις δημοσκοπήσεις και η Ζωή και ο Βελόπουλος».
Οταν ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να μας δώσει παραδείγματα για τα όσα υποστηρίζει, μας είπε ότι σωστά αντιστέκεται στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συναινεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας τώρα ή ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι δυνατόν ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όποια και αν είναι η προσωπική του γνώμη, να λέει δημοσίως ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
Υποκρισία
«Για να δεις το μέγεθος της υποκρισίας του και τον οπορτουνισμό του», σημειώνει ο συνομιλητής μας για τον Νίκο Ανδρουλάκη, «το ΠΑΣΟΚ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ψήφισε υπέρ της τοποθέτησης της κ. Ιωάννας Κλάπα στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και της κ. Γεωργίας Αδειλίνη στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αλλά ο Ανδρουλάκης τσαντίστηκε με τον Κωνσταντινόπουλο που είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη…».
Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων έπεσε σαν «βόμβα» στη Χαριλάου Τρικούπη και έχει επιδεινώσει το κλίμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του είναι παραπάνω από εμφανές, όπως και η εκτίμηση των συντρόφων του στις ικανότητές του. Ειδικά το 11,7%, που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ η Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου, σκόρπισε απογοήτευση και έβαλε πολλούς σε σκέψεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να αφήνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποφασίζει και να προβαίνει σε κινήσεις που στοιχίζουν στο ΠΑΣΟΚ.
Πού το πάει;
Στην ερώτηση «πού το πάει ο Ανδρουλάκης;», η απάντηση είναι «ούτε αυτός δεν ξέρει». Λέγεται ότι έχει κάνει μία άτυπη συμφωνία με την Αννα Διαμαντοπούλου, γι’ αυτό εκείνη είναι τόσο προσεκτική στις δημόσιες τοποθετήσεις της, απογοητεύοντας το ορθολογικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δεν συζητά με τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής αλλά συστηματικά καταγράφει το στίγμα του, και κρατά τα τυπικά με τον Χάρη Δούκα, ο οποίος, τουλάχιστον για ένα διάστημα, έχει αποφασίσει να κινείται θεσμικά. Ελπίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι έως το συνέδριο του φθινοπώρου το ΠΑΣΟΚ θα έχει βελτιώσει τη θέση του στις δημοσκοπήσεις και εκείνος τη δική του.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Χαριλάου Τρικούπη – Κουμουνδούρου
Η ψευδαίσθηση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς ότι αν καβαλήσουν το κύμα του αντισυστημισμού θα «θερίσουν» τους καρπούς του, συνοδεύεται από το εύλογο ερώτημα πώς θα καταφέρουν κάτι τέτοιο, όταν οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ είναι κάκιστες.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε έντονη και διαρκή διαμάχη, δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν ούτε στα ελάχιστα, ενώ έχουν στο εσωτερικό τους δυνάμεις που στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσωρινής συνεννόησης είναι έτοιμες να «εξεγερθούν».
Από την άλλη πλευρά, ό,τι και να λέγεται στο προσκήνιο, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά είναι πλέον πολύ κοντά στο να τα βρουν και να συνεχίσουν μαζί, «εκθρονίζοντας» το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, μετά την ένταξη της Ράνιας Θρασκιά, δεν είναι επαρκής για τη Χαριλάου Τρικούπη ώστε το ΠΑΣΟΚ, εντάσσοντας ανεξάρτητους στις τάξεις του, να συνεχίσει να κάθεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι λιγοστές έως καμία απώλεια που θα έχει η Νέα Αριστερά επιστρέφοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αναδείξουν ξανά τον Σωκράτη Φάμελλο σε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός Βουλής.
Πτώση
Το πρόβλημα για τον Σωκράτη Φάμελλο είναι ότι η αργή αλλά σταθερή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τον καθιστά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Την ίδια στιγμή, ενώ προσπαθεί να πείσει ότι είναι ήπιος και υπεύθυνος, δεν τολμά να παρεκκλίνει του «αντισυστημισμού» του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατά τον Πολάκη ήρεμο.
Ο κ. Φάμελλος, με τη σύνδεση που επιχείρησε από το βήμα της Βουλής ανάμεσα στον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου και την υπόθεση των Τεμπών και την επίθεση κατά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη -η απάντηση της οποίας, πέραν του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σχολιάστηκε θετικά και από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- έχει πλέον χάσει πολύ από το συστημικό του προφίλ.