ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ τονίσει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργό της. Πρέπει να αποκτήσει ισχυρή άμυνα, να επαναδραστηριοποιήσει τη βιομηχανία της, να εξασφαλίσει ενεργειακή και οικονομική αυτάρκεια.
ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκρίνει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την αμυντική ενίσχυση των χωρών-μελών. Προφανώς και θα χρειαστούν πολλά ακόμα βήματα, όπως η έκδοση κοινού χρέους, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν τα κράτη της Ε.Ε. για εξοπλιστικές δαπάνες με τη μορφή ενός «αμυντικού ταμείου ανάκαμψης».
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ, λοιπόν, η Ευρώπη έκανε δεκτό ένα πολυετές αίτημα της Ελλάδας για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα. Φέτος, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας προσεγγίζουν τα 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ το 2%, που είναι το έως σήμερα επιθυμητό όριο δαπανών για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Τύπος της Κυριακής σήμερα παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα κέρδη που θα μπορούσε να αποφέρει στα δημοσιονομικά της Ελλάδας η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλα δείχνουν πως θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ο οποίος θα δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση νέων θετικών παρεμβάσεων με μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ τη στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει ήδη ένα αξιόλογο δημοσιονομικό περιθώριο από την επιτυχημένη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κυρίως με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ.
ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ περιλαμβάνονταν ήδη η μείωση της φορολογίας εισοδήματος με δραστικές αλλαγές στις υπάρχουσες κλίμακες και το κούρεμα των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Ο νέος κουμπαράς βάζει στο τραπέζι αρκετά νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η έξτρα μείωση εισφορών, αλλά ακόμα και οι αυξήσεις σε ειδικά μισθολόγια και η καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη έχει καταφέρει να βάλει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, να ξεπεράσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και να μειώνει το χρέος με γρήγορους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, όμως, το παγκόσμιο πληθωριστικό τσουνάμι επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αρα, ο «διπλός κουμπαράς» δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών μέτρων στήριξης των εισοδημάτων και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις.